Kotten-2

Riktigt effektiv braständare! Inom loppet av några minuter hade brasan tagit sig ordentligt med en braskotte.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm

Tänd brasan eller grillen med en kotte

Fick en låda Braskotten på Formexmässan som jag nu har testat. En finurlig och naturlig variant av en braständare som visade sig vara riktigt effektiv. Och dessutom snyggt förpackad!

Historien bakom Braskotten började med att Robert Kraft läste ett husmorstips där man doppar kottar i stearin och vips, har man en braständare. Tyvärr så funkade inte tipset men efter fortsatt experimenterande så lyckades Robert tillslut – dock är lösningen en välbevarad hemlighet.

Kretsloppstänket finns med i hela produktionen. De stora, vackra kottarna kommer från en fröodling för skogsplantor. Kottarna hade annars slängts eller eldats upp. Stearinet är spill från en ljusfabrik som tillverkar Svanen-märkta ljus. Förpackningen är svensktillverkad och den lilla lädersnodden på asken kommer från en begagnad lädersoffa!

Enkel att använda

Du behöver bara en kotte för att tända en brasa eller en grill. Placera kotten mitt i veden/grillkolen men vänd den upp och ned, så att toppen är ned i brasan. Tänd kotten med en tändsticka och låt elden ta sig.

En ask med 9 kottar kostar från 129 kr, dyrast är nog Naturkompaniet som tar 195 kr. Och det är väl den enda nackdelen – att priset är lite väl högt om man eldar ofta. Men som en annorlunda present till någon som uppskattar snyggt förpackade braständare så funkar det!

Kotten i ask-2

Riktigt snygg förpackning som man gärna låter stå framme vid kaminen.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.