Funderar du på att byta eller välja bänkskivor? Läs mina tips om stenskivor. Genom årens lopp har vi haft både laminat och stenskivor i vårt kök. Jag kan därför verkligen utvärdera de olika materialen!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Erkänner att det kändes både dyrt och onödigt att köpa stenskivor när vi byggde vårt hus i slutet av 90-talet. Ett husbygge har ju dessutom en hel rad olika utgifter och prioriteringar som man ska göra. Valet föll därför på en laminatskiva med en rundad träkant och underlimmad diskho.
Laminatskivorna hade vi under ett antal år, de höll sig fräscha men träkanten däremot, blev ful och nött. Dessutom gillade jag inte den underlimmade diskhon, den skapade en dålig och trång arbetsyta.

Stenskivor hade länge varit en dröm för mig, så laminaten byttes ut till en svart granitskiva som heter Nero Impala och bryts i Sydafrika. På den här långa bänkskivan bakar jag ofta, stenskivan är ett fantastiskt underlag att baka på. Det är lätt att kavla på och en tålig yta att jobba på. Stenskivorna kommer från Bottnia Granit i Piteå.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Här har jag listat mina för- och nackdelar. Notera att jag utgår från tålig granit och inte den mer ömtåliga naturstenen som t ex marmor eller kalksten.

Nackdelar med stenskivor

  • Dyrt – sten är ett dyrt material och man får räkna med en hög kostnad för bänkskivorna
  • Inte ljuddämpande – har du ett stort kök med högt i tak och mycket hårda material, kan stenskivorna förstärka ljudet och rummet upplevs som ”slamrigt”
  • Behöver du långa skivor, kan det behövas göras en skarv då skivorna inte kan göras hur långa som helst.

Fördelar med stenskivor

  • Hållbart och vackert – en stenskiva är väldigt hållbar och behåller sin stil under en väldigt lång tid
  • Lättstädad – sten är lätt att hålla ren. Använd vanlig såpa och torka sedan rent med en torr handduk. Hemma hos oss satt barnen och pysslade vid köksbänken, kom det lite lim eller färg så var det bara att torka bort.
  • Baka och kavla – är helt underbart på en stenskiva. Du kan enkelt skära eller skrapa med degskrapan då du gör bullar. Mjöla ytan och du har en perfekt yta att baka på!
  • Tål varma grytor och plåtar – med en stenskiva behöver du inte bry dig om grytunderlägg då du bakar eller tar ut varma formar från ugnen.

Vårt kök har en lantlig stil, med vita luckor Forsby från Kvänum Kök. De mörka stenskivorna i svart Impala passar fint mot köket. Granitskivorna kommer från Bottnia Granit i Piteå.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Mina bästa råd om stenskivor

  • Satsa på en granitskiva. Visst är den dyr i inköp men den håller så långe som köket håller, minst! Spara istället in på något annat. Om man väljer sten så behöver du inte byta, välj en kulör/material som du vill ha länge! Tänk på vad kostnaden blir om du byter laminat flera gånger, jämfört med en granitskiva.
  • Många menar att med en stenskiva slår du sönder mer, om ett glas välter så går det sönder. Jag har haft stenskivor i så många år och inte slagit sönder mer. Saker kan gå sönder även mot en laminatskiva.
  • Naturmaterial håller i längden – trender och går, visst är det så. Men en stenskiva i ett naturmaterial håller i längden. Fundera vad som är din stil och vad som passar i ditt kök innan du väljer.
  • Anlita ett bra stenhuggeri och låt dem komma och ta måtten, då anpassas skivan rätt. De kan också fixa leveransen och hjälpa till med monteringen.