(Inlägget är ett samarbete med Impecta)

Just nu har vi -25 grader kallt här i Piteå. Jag myser inne och eldar, samtidigt drömmer jag om våren och kollar bilder från sommarens odlingar i min mobil… Det känns så underbart att bläddra i Impectas nya frökatalog och planera sommarens odlingar!
Här tipsar jag om mina favoriter från årets frönyheter.
Bild lånad från Impecta.

Tagetes – visst måste vi ge den gamla 70-tals klassikern en ny chans? Jag blev så glad när jag såg denna nyhet hos Impecta, en 40 cm hög tagetes i gräddvit. Den måste jag testa i år!
Bild lånad från Impecta.

Vita, stora tagetes – ”Sugar Spice White”

Alltså tagetes – vi måste verkligen ge den en ny chans! Minns från min barndom på 70-talet, då de var färgade i kraftig orange och hur mamma odlade höga och låga i brandgula färger. Kolla in den här! Årets nyhet från Impecta, som redan i januari blev slutsåld, men kommer att komma in i sortimentet igen.
Det är en stor tagetes som heter ”Sugar Spice White” och är 40 cm hög. Tagetes är en lättodlad sommarblomma som dessutom är motståndskraftig mot ohyra.
Visste du att man också kan använda tagets som snittblomma? Det kommer jag att göra i sommar!


Rosenskära är verkligen en populär växt som jag ser att många odlar, själv har jag inte testat den. Här en ny variant i en vacker aprikos nyans med ljuslila ring i mitten.
Bild lånad från Impecta.

Rosenskära – Apricot Lemonade

Rosenskära är en sommarblomma som poppat upp i mitt Instagram-flöde under förra året. Den är en lättodlad och vacker sommarblomma som jag bara måste testa i sommar! Och se så ljuvlig den här nya sorten är, i en svagt lila med gräddvita blad. Du kan odla den i både krukor och rabatter, samt plockas in i vackra buketter. Höjden är 70 cm.

Krasse i en låg variant på ca 30 cm. Den passar bra i amplar, krukor och som en kantväxt. Underbar färg i vaniljgult och körsbärsröda strimmor.
Bild lånad från Impecta.

Buskkrasse i aprikos – ”Tip top Pink Blush”

Krasse, tycker jag, känns lite tråkig med blommor i gult och orange, men det gröna, runda bladen är fina. Den här nyheten är en buskigare planta som heter ”Tip Top Pink Blush” som har en så vacker färg, aniljgul basfärg och med olika färgstrimmor i körsbärsrött. Det blir ett helt nytt uttryck på en gammal blomma, tycker jag!
Visste du att krasse är ätlig? Fin att dekorera sallader eller kanske bakverk och drinkar med – kul!

Zinnia är en helt underbar blomma! Den är lättodlad, har stadiga stjälkar, blommar hela sommaren och fin i blomsterarrangemang.
Bild lånad från Impecta

ZinnIa ”Oklahoma Salmon”

Zinnia finns i massor av olika former, höjder och färger. ag har odlat den i två somrar i rad och alla gånger har det lyckats. Jag föredrar medelhöga sorter på ca 80 cm, dessa tycker jag blir bäst. Den här nyheten har en vacker laxrosa färg med lite olika former på blommorna.

Luktärter är en given favorit hos mig. Nimbus är en ny sort hos Impecta i år, den har fin schattering från vitt till mörk lila.
Bild lånad från Impecta.

Luktärt ”Spencer Nimbus” – vacker schattering

Den här luktärten är ny hos Impecta för i år, dock har jag odlat den tidigare och den är en av mina favoriter. Blommorna har en vacker toning från vitt till lilla med långa stjälkar som passar bra till snitt. Dessutom doftar den mycket, vilket jag tycker är bra. Det är faktiskt skillnad på hur mycket luktärter doftar, beroende på sort. Själva plantan blir ca 250 cm vilket är bra om man vill göra spaljéer eller höga ”slinger-torn”.

Här är mina bästa tips när du ska odla luktärer och sorten jag har med i inlägget är Nimbus.

Amarant eller rävsvans är en dekorativ växt som passar fint att blanda upp med andra blommande växter. Den nya sorten Toppamarant ”Green Thumb” Har ett kompaktare växtsätt och blir bara 40 cm hög.
Bild lånad från Impecta.

Toppamarant ”Green Thumb” – härlig grönska fin mot andra sommarblommor

Jag tycker det är fint att blanda upp blommande sommarblommor med något grönt eller med någon växt som har ett annat uttryck, Den här Toppamaranten tycker jag ser spännande ut och har en lite lägre höjd på ca 40 cm.
På bilden här nedan har jag odlat en högre variant som heter grön Rävsvans, det är liknade växt till Toppamaranten.

Här har jag odlat den höga, gröna Rävsvansen ”Viridis” tillsammans med en lila rosa PomPom-dahlia. Ju längre sommaren lider så växer sig svansarna längre och tjockare. Dessa kan man torka till växtarrangemang. Rävsvansen är lättodlad och det är massor av frön i en påse!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Så underbara färger i det här nya Lejongapet.
Bild lånad från Impecta.

Lejongap F1 ”DoubleShot Peach” – dubbla blommor i vacker ton

Lejongap är en stabil blomma som blommar hela sommaren. Den kan också användas som snittblomma. Jag har sått blandade färger, vilket blir väldigt färgstarkt men kan också upplevas lite rörigt. Den här sorten har en så härligt mjuk färgton i ljusgult och aprikos.

Stora härliga blommor i aprikos-rosa har sommarastern ”King Size Apricot”. Kanske ett alternativ till dahlior?
Bild lånad från Impecta.

Sommaraster ”King Size Apricot” – härligt stora blommor

Astrar blommar länge och håller fint i snitt. Den här större varianten, tänker jag kan vara ett alternativ till de populära dahliorna som kräver lite mer arbete och planering än frösådd. Härlig aprikos färg med en ljusgul mitt. Just den här Sommarastern ”King Size Apricot” blir hela 1 meter hög, så man gör nog se till att stötta den för att den ska växa rakt och fint.

Känns kul och spännande med en krämvit solros!
Bild lånad från Impecta.

Solros F1 ”Procut White Nite” – vit med brun mitt

Solrosor har verkligen blivit så spännande! Eller hur? Nu finns de i så många olika färgkombination och höjder. Jag drömmer om att göra en bänk vid solsidan på garaget och fylla med flera olika sorter. Den här med krämvita blad och brun mitt är ju helt underbar!

Odla gurka är ju så kul och gott! Du behöver inte alls ha ett växthus – gör en gurkgardin i ett soligt fönster.
Bild lånad från Impecta.

Västhusgurkan ”Party Time” – snacksgurka

Växthusgurkan ”Party Time” är självbefruktande och ger korta, krispiga smågurkor i stor mängd. Testa att göra en gurkgardin, det är ett roligt och enkelt sätt att odla gurka. I år ska jag bara plantera mina gurkplantor i uterummet och inte sätta några i växthuset. Ifjol testa jag för första gången att göra en gardin och det blev en otrolig skörd.

Underbara, små och söta körsbärstomater

Prisbelönt körsbärstomat ”Tiny Temptations”

Finns det något bättre än att skörda solvarma tomater och äta dem direkt? Jag tycker att körsbärstomater får en mycket sötare och godare smak än vanliga tomater. Den här nya sorten har blivit belönad med guldmedalj i Fleuroselect. Spännande med den oranga färgen och att den ger en rik skörd, den vill jag testa i år!

Nyfiken på alla nyheter hos Impecta? Här hittar du alla nya sorter.