Hänger du med i trenden att odla luktärter? Jag har läst på och testat! I år har jag verkligen lyckats – så här gör du!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Bästa odlingstipsen för luktärter

Mycket jord – Sätt dem med ordentligt avstånd. Odlar du dem i en kruka så se till att du har en stor kruka, de behöver gott om jord. Jag satte två stycken i en kruka på terrassen och fem på friland med perennerna.

Mycket vatten – vattna ordentligt. Vattna gärna på kvällen, då håller sig fukten bättre. Om stjälkarna till blommorna blir korta, så tyder det på att du vattnat för lite!

Mycket gödsel – jag planterade dem i kogödsel och kompost. Under hela sommaren har jag vattnat dem med ”guldvatten”, en vinkning i en vattenkanna på ca 10 liter. Du kan gärna extragödsla med hönsgödsel under blomperioden.

Gör ett fint stöd – luktärter är en sliingerväxt med kraftiga stjälkar. Men det är lite svårt till en början att få dem att slingra sig. Knyt fast stjälkarna lite till en början. Ta några vide eller andra naturkvistar och bind ett stöd. Jag tog fyra kvistar och band ihop högst upp. Tänk på att de blir manshöga, jag tog ca 2 meter!

Plocka blommor – ju mer du plockar desto mer blommar de! Om du låter blommorna vara kvar, krävs det mycket kraft för växten att bilda frökapslar.

Skydda mot frost – försök att skydda mot första frosten, det kan ju vara många varma fina höstdagar då blomningen kan fortsätta!

Här står jag mitt bland luktärterna! Kolla så höga de har blivit! Bilden är tagen i mitten av september, här uppe i Norrbotten. Och se så höga hela planteringen med luktärterna är, jag har gjort växtstöd av vide som är ca 2 meter höga.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Här är Nimbus, luktärter som jag beställde från Zetas Trädgård som frö. I påsen låg det ca 8 frön och det blev 7 plantor som kom upp. De doftar så där, lite lagomt. Jag gillar den vackra blålila-färgen och toningen till vitt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Plocka in och skörda hela tiden – då kommer plantan att växa och bilda mer blommor.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Gillar att alla blommor har samma färg och den fina marmoreringen mot vitt. Köpte fröna hos Zetas och jag fick ut 7 plantor från en påse.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.