Vi svenskar älskar verkligen tulpaner. Visste du att vi köper 150 miljoner tulpaner varje år? Här har jag samlat mina bästa tips på hur du får tulpanerna att hålla länge:
Bild Helena Sundström, Hemma hos Helena.

 Tips som gör att tulpanerna står länge

Igår var det tulpanens dag och kanske köpte du årets första tulpanbukett! Men hur får du dem att stå länge? Här har jag samlat några bra tips på hur du får tulpanerna att stå riktigt länge:

  1. Snitta. Då du kommer hem från butiken, skär av 1 cm av stjälkarna med en kniv. Använd aldrig en sax då du snittar blommor, risken är att kanalerna som ska suga upp vatten nyps ihop och skadas.
  2. Stå i vatten med plasten kvar. Spola upp ordentligt med kallt vatten i en vas och ställ ned i en vas med plastfolien eller pappret kvar runt tulpanerna. Låt tuplanerna så några timmar för att suga upp vatten i stjälkarna, de gör att de blir raka och fina.
  3. Inte för mycket vatten i vasen. Arrangera buketten i vasen, men fyll inte på för mycket vatten i vasen, mycket vatten gör att de växer snabbare. Max 10 cm räcker!
  4. Ställ svalt på natten. Tulpanerna ”åldras” snabbare då det är varmt. Ställ dem svalare på natten, dock inte minusgrader. Har du möjlighet att ha dem i kylen så är det jättebra. Själv ställer jag dem i skafferiet eller ute i garaget där det är svalare än inne.
  5. Inte nära frukter. Tänk på att frukter, speciellt äpplen, bananer och meloner avger en gas som heter etylen. Gasen påskyndar processen som gör att blomman mognar snabbare. Detta gäller för alla snittblommor!
  6. Välj rätt vas. Jag tycker det är vackert när tulpanerna får möjlighet att bli långa och får slingra sig ur vasen. Välj därför en vas som ger stöd under hela tiden som buketten växer. En hög, rak glasvas är fin och ger ett bra stöd. Det finns också en smart insats till Alvar Alto-vasen som jag tipsat om här.

En rak och hög glasvas ger ett bra stöd under hela tiden som bukettern växer. Här har jag lagt i några isbitar i plast som ger ett fint blickfång.
Bild Helena Sundström, Hemma hos Helena.

In Vase är en smart insats som man ställer i Alvar Aaltovasen. Den ger också ett bra stöd och gör det enkelt att arrangera blommorna, något som annars kan vara svårt att få till i den formen av vas.
Bild Helena Sundström, Hemma hos Helena.