Återvinn dina trötta tulpaner i en islykta! Jag frös in de lite torkade och trötta tulpanerna i en fin islykta och med det så fick de nytt liv!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Tulpanerna hade torkat och bladen hade tappat lite i färg och var redo för komposten. Här uppe i Piteå har vi snöstorm och kallt, så jag passade på att ge dem ett nytt liv i en islykta.

Så här gör du en islykta med blommor

  1. Fyll en hink med vatten och ta en mindre bunke som du sätter i mitten. Jag tog en liten yoghurthink som jag satte i mitten. För att den inte ska flyta upp satte jag lite stenar i botten.
  2. Klipp av några tulpaner eller andra blommor. De kan vara torkade och trötta – det spelar ingen roll! Kul att kunna återvinna 🙂 Ta också med lite blad, det blir fint som en extra detalj. För mig så lossnade några blad från blommorna, men de petade jag bara ner i vattnet lite hur som helst.
  3. Ställ ut och frys. Har du inte minusgrader så ställ hinken i frysen.
  4. Tappa upp vatten i diskhon och ställ hinken. Ta ut stenarna och fyll den mindre hinken också med vatten. Vrid och dra ut den mindre hinken och sedan den större. Taket på lyktan eller botten, som ligger i hinken kommer att gå sönder, men det är bara bra för här ska ju värmen gå upp från ljuset.
  5. Spola lite vatten över ytan, då du fått ut den. Det skapar en fin yta på isen.

Så vackert och roligt att ge de trötta och torkade tulpanerna ett nytt liv! Ullklänningen jag har på mig kommer från Skhoop heter Bettan och kommer från Naturkompaniet – min favvoklänning under vintern! Inget samarbete, bara ett tips!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Så här vissnade var tulpanerna som jag använde i islyktan med blommor. De var verkligen redo för komposten! Att de var torkade och lite bleka i färgen spelar mindre roll.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag har tidigare skrivit om hur du gör islyktor här på bloggen och en variant är att du fyller den med stjärnanis, kanel och torkade apelsinskivor och sedan ställer den på ett stort fat inne och låter den tina. Då kommer alla goda dofter att spridas eftersom den smälter, det blir en häftig effekt. Kolla här hur du gör en doftande islykta.