Nu i juletider med mörka kvällar är det ju så mysigt med levande ljus i alla former. Här kommer ett förslag på en härligt doftande islykta som man har inne. Om inte klimatet erbjuder minusgrader får man hjälpa isen på traven och ställa hinken i frysen. På den här bilden ser man hur isen har börjat smälta, det gör inget – det blir en fin effekt!

För att göra en islykta behöver du:

  • Hink att frysa i
  • Rund plastburk för att skapa ihåligheten i lyktan
  • Stenar så att plastburken inte flyter upp/kraftig tejp
  • Kryddor som är både vackra och doftar gott. Jag brukar använda kanelstänger, stjärnanis, torkade skivor av citrusfrukter, hela nejlikor och några björkkvistar för att dekorera med.
  • Blockljus
  • Stor glasskål med höga kanter, typ en bålskål
  • Minusgrader!

Gör såhär: Fyll hinken med vatten och tryck ned plastburken som ska göra själva hålet. Se till att den står på botten av hinken och inte flyter upp. Använd några stenar och/eller kraftig tejp. Dekorera sidorna med kryddor och kvistar – lägg lite här och var, låt det se natuligt ut.

Frys hinken så hela lyktan är genomfrusen. Ta ur plastburken i mitten, ett tips är att fylla den med varmt vatten. Lägg islyktan i glasskålen och tänd blockljuset i mitten. Vart efter som isen smälter kommer vattnet att stiga i skålen. Det gör inget – det tar ganska lång tid. Men man bör se så att det inte fylls för mycket vatten så att ljuset tippar eller släcks, isåfall är det bara att hälla ut lite vatten ur skålen.

 

Jag har själv haft islyktan tänd en hel kväll utan problem, det ser vackert ut med det smälta vattnet i skålen. Av värmen från ljuset kommer de härliga dofterna från kryddorna fram. Om man inte gillar kryddor kan man ta lingonris och lingon – det passar ju nu i juletid! Vackra kvistar från barrväxter eller fröställningar och gräsvippor från trädgården – bara fantasin sätter gränser!

Själv blev jag så nöjd med min islykta så jag frös om den i hinken. Jag behövde bara fylla på med mer vatten och peta kryddorna tillrätta och in i frysen. Sedan var det bara att ta fram den till nästa festmiddag!

Lycka till!/Helena