Lättskött och ett fint bladverk har den – Rosengeranium eller Doktor Westerlunds hälsoblomma.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Dr Westerlunds blomma – grön växt som trendar

Rosengeranium eller Doktor Westerlunds blomma är mer en grön växt än en blomma. Växten är en gammaldags krukväxt som nu har blivit populär igen. De gröna bladen är fina och då man rör vid dem sprider sig en härlig rosendoft. Enligt doktorn Westerlund var doften hälsobringande och därför skulle man helst ha en i sovrummet.

Enkel att föröka

Vill du ha fler exemplar eller kanske ge bort en blomma? Rosengeranium är enkel att föröka, klipp av ett frodigt skott och drag bort bladen längst ned och kapa stjälken just under. Här kommer plantan nu att skjuta rötter. Låt gärna skottet ligga en halvtimme och torka, innan du planterar det i en kruka med jord. Sätt en plastpåse med några hål i över krukan, som ett litet växthus. Håll koll så jorden är lagom fuktig. Efter någon vecka tar du bort påsen. Större och äldre exemplar kan man passa på att förnya och föröka på samma sätt.

Flera varianter

Den klassiska, gamla varianten – Doktor Westerlunds hälsoblomma doftar som en grön, lite gräsig rosdoft. På Nordiska Trädgårdar hittade jag några andra sorter som doftade lime och citron. Det finns även varianter med vitbrokiga blad. Däremot är själva blommorna väldigt oansenliga. Man ser att den tillhör pelargonsläktet men själva blomman är liten!