Dr Westerlundsblomma eller Rosengeranium är en doftpelargon som odlas för det vackra bladverket och den goda doften från bladen. Här har jag skrivit ett inlägg om själva växten.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Krukväxten har ett naturligt, buskigt växtsätt men med lite fix så kan man göra blomman uppslammad och klippa den lite som ett träd. Du kan också stamma upp andra växter, jag har inte prövat själv, men sett att man kan göra liknande med palettblad. Här visar jag hur du gör:
Så här stammar du upp en Rosengeranium
- Börja med att ta några skott som du sätter ihop stammarna på. Tvinna eller fläta ihop och knyt försiktigt runt stammen. Knyt på flera ställen så att allt sitter ihop. Vill den luta, så sätt ett blompinne och stötta upp växten.
- Sätt en plastpåse lite luftigt över plantan och håll jorden fuktig. När plantan rotat sig tar du bort plastpåsen.
- Låt nu växten växa ett tag så att stammen blir längre. Den kommer att skjuta skott på stammen, de plockar du bara bort. Med tiden kommer stammen att bli brun och vedartad, då slutar den att skjuta skott.
- När kronan börjar växa till sig klipper du ner den lite så att nya skott bildas. Då blir den tätare och du kan göra nya blommor av dessa skott
Låt den växa ett tag så att stammen får lite längd. Börjar du klippa den för fort tappar man känslan att den är uppslammad och växten blir som en boll.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Trivs bra utomhus
Ett bra tips är att ha Dr Westerlundsblomman ute på sommaren. Bladen blir riktigt gröna och kraftiga. Plantan blir inte lika ranglig utan får ett kraftigare växtsätt. Jag upplever att den också övervintrar bättre om den fått stå ute under sommarmånaderna.
Låt den också torka ut mellan vattningarna – det gör inget om du glömmer bort den ibland. Det är nog därför den trivs så bra hos mig!
Här har stammen börjat att bli vedartad och då spricker det inte lika många skott på stammen. Jag har tvinnat och flätat stammen då jag satte skotten. De gröna trådarna är snören som jag bundit ihop skotten med.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Hur övervintra en stampelargon ?
Hej Helena!
Du övervintrar den som en vanlig krukväxt i fönstret, den behöver inte stå svalt som vanliga pelargoner.
Lycka till!
Mvh/ Helena