Även om sommaren är över och det mesta har blommat ut kan man ändå plocka in växter från trädgården och naturen. Här kommer mina tips på vackra buketter som du enkelt fixar själv.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Bunden bukett

Plocka några olika gröna blad, fröställningar, några grässtrån och bind ihop en bukett. Börja i mitten med några blommor och fröställningar. Rulla buketten eftersom du lägger dit blommorna så allt blir jämnt. Innan du binder ihop den kolla så att alla växter ligger rätt, kanske behöver du dra upp eller ned någon stjälk. Avsluta sedan med de stora bladen och bind sedan ihop med en tråd runt om. Plocka bort alla blad som kommer att hamna under vatten, då håller vattnet sig fräschare och blommorna står bättre.

Fröställningar är också fina i buketten. Här hittad jag några vallmokapslar och fröställningar från violruta.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Fördelen med ett oasis-arrangemang är att du kan använda korta och lite mjukare stjälkar. Här har jag använt lite olika bär och frukter från trädgården. Blad i olika former fyller fint runt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Lågt arrangemang med oasis

Till ett matbord eller framför tv:n kan det passa bättre med ett lågt arrangemang. Utforska dina skålar och använd sådant som du kanske inte normalt har blommor i! Skär ut en bit grön oasis och pressa ned i skålen. Slå på vatten tills massan inte längre suger in vattnet.
Nu börjar det roliga! Jag började med att klä in ”kanten” med gröna blad. Sedan stack jag ned aroniabär, några röda bär jag inte vet namnet på, ett äpple som fallit ned från trädet, fröställningar från syrenerna, tujakvistar och violrutans fröställningar. Fördelen med ett oasis-arrangemang är att du enkelt kan använda korta stjälkar och arrangemangen håller länge tack vare den blöta massan.

Här har jag gjort en annan höstbukett med rosor, dahlia och svart aronian-bär i en sober färgskala.

Använd växter som du annars inte gör! De gröna fröställningarna från syrenbuskarna ser nästan ut som små, gröna bär. Enkla att sticka ned och håller länge i buketten.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Bara några kvistar i en vas

Ibland behöver det inte vara så komplicerat! Plocka in några kvistar och sätt i en passande vas. Här har jag plockat in aronia-kvista med bär. Håller kanske inte så länge, bladen börjar krulla ihop sig och bären lossna – men det är vackert så länge det varar…

Några kvistar Aronia i en hög vas. Enkelt och snyggt!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.