Visst är det roligt att skapa buketter från det man odlat hemma i trädgården! Men det är inte bara blommor man kan använda, bär eller fröställningar bryter fint mot blommorna. Här har jag använt klasar med mogen svart aronian som jag har i min trädgård. Bären tycker jag inte är så goda, så därför passar de bra att ha i en bukett istället!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

De gammelrosa rosorna passar fint i färgtonen tillsammans med de mörklila Aronia-bären. Dahliorna heter Snowflake och är en liten vit sort som jag odlat själv från knöl i år. Bladen är en violruta, rönnspirea och blad från Aronian. Rosen är en vanlig ”Mors Dags-ros” som jag lyckats att övervintra och nu odlat i en kruka på terrassen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Gör egna höstbuketter

Jag har tidigare tipsat om att göra egna buketter, då använde jag också bär kvistar men också några äpplen. Aronian var mer omogen då och hade en annan färg. Rönnbär eller andra bär är också fina att använda, kombinera dem med blommor i passande färger.

Jag har bara tagit en låg skål som jag fyllt med grön stickmassa, Oasis. Massan suger upp en stor mängd vatten som gör att blommorna står länge. Oasis-blocket håller länge och du kan återanvända det flera gånger. Tillslut börjar hålen att vara så stora och den faller isär.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Klipp korta stjälkar av blommorna och stick ned de tätt i massan. Fyll på med blad runt om. Det är fint att gruppera de olika blommorna på lite olika sätt i buketten, det skapar en fin dynamik.
Blanda lite olika gröna blad runt om och se till att stickmassan täcks ordenligt. Håll koll att buketten alltid har vatten, kanske behöver du fylla på den efter någon dag.