Jag tycker det är enkelt och roligt att göra ett blomsteraarngemang med stickmassa, alltså det gröna blocket som du lägger i vatten. Fördelarna med att använda stickmassa är att du kan bygga upp själva buketten på ett enkelt sätt och att blommorna håller länge. Tyvärr glömde jag fota under arbetets gång, men jag försöker att beskriva hur jag gjorde!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Förbered innan du börjar

 1. Snitta blommorna när du kommer hem från blomaffären.
 2. Låt att snittblommorna stå i höga vaser med mycket vatten i, då suger de upp ordentligt med fukt och håller sig fräscha länge.
 3. Duscha blommorna med en blomspruta för extra fukt.
 4. Lägg stickmassan i blöt och låt den suga upp vatten, du kommer att märka att blocket blir alldeles tungt.
 5. Förbered skålen/krukan du ska använda. Skär ut lämpliga bitar och pressa ned i krukan. Låt oasisen sticka upp ca 1 cm från kanten så att du kan sticka in blad runt om , dessa kommer att bilda själva basen i buketten.
 6. Sortera upp växten i olika högar och rensa bort material som är visset. Knipsa av det gröna i lagom längd. Tänk också på att knoppar eller lösa blad också kan användas, så släng det inte.

Jag tog två lite större, krusigare ranunkler i buketten, de hade längre stjälkar och fick därför vara längre upp i arrangemanget.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Det här behöver du till buketten:

Oasisblock, grönt
1 stor kvist Ruskus, småbladig
2 kvistar salal
Några kvistar tuja, jag klippte från den som står i min trädgård
2 kvistar videkissar
Några kvistar från trädgården i passande färg. Jag tog från mörkbladig smällspirea.
3 stjälkar Italienskt darrgräs
2 stora ranunkel
1 packe mindre ranukel
3 stjälkar Alströmeria

De kortare ranunklerna kapade jag av och fick ligga i basen. Tre kvistar stack jag in längst ned för att knyta ihop med videkissarna och de andra kvistarna på höjden. Dessa plockade jag från trädgården, från en spirea
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Så här gör du buketten

 1. Börja med videkissarna och stick ned dem i mitten av krukan. Bestäm höjden på arrangemanget genom att klippa kvistarna i rätt längd. Ta några andra kvistar och stick ned tätt intill videkissarna, det är bara fint om de är lite böjda och krokiga! Sätt darrgräset runt om.
 2. Jobba dig nedåt i höjd och använd de större blommorna av ranunkel och alströmeria. Välj ut de längsta och spara de kortare till längre ned i arrangemanget.
 3. Klipp lite längre gröna kvistar och stick in runt om nedtill, horisontellt mot krukan. Alltså på den centimeterhöga kanten av stickmassa ovanför krukan.
 4. Fortsätt nedåt i höjd och blanda in det gröna eftersom.
 5. Fyll upp med ranunkel längst ned mot det gröna. Jag klippte tre kvistar som jag sedan stack in nedtill i arrangemanget, tyckte det blev fint att ta igen kvistarna upptill på det sättet.

Så här blev den färdiga buketten!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.