Hanataba är smart hjälp till snygga buketter, dessutom blir den som en fin detalj . Med hjälp av ringen sticker du in stjälkarna och vrider, vips har du en perfekt bukett!
I setet ingår en stor ring för 19 stjälkar och en mindre för  7 stjälkar. Hanataban kommer i en svart pappask och kostar 295 kr.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Se så fin buketten blir med hjälp av den vridbara ringen, här kommer blommorna verkligen till sin rätt! Här har jag använt den i champagne-färg, men den finns även i guld, svart och matt silverfärg. Ett kit med en stor och mindre ring kostar 295 kr plus frakten på 29 kr. Det finns också en variant i klar akryl som man använder om man inte vill att Hanataban inte ska synas, den kostar 249 kr och finns bara i den större storleken.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Hanataba – en svensk uppfinning

På senaste Formex-mässan träffade jag Christian Jonasson som är uppfinnaren bakom Hanataba. Han besökte Japan för 20 år sedan och fascinerades av den japanska stilen att arrangera blommor. Att binda en spiralbunden bukett är ganska svårt och kräver kunskap och träning, men med den vridbara ringen är det enkelt.

Först vrider du ringarna så de står i skaparläge, det vill sig med hålen rakt över varandra. Välj ut dina blommor och blad du ska använda och plocka bort bladen nedtill på stjälkarna.
Börja med att sticka in stjälkarna i mitten och jobba dig sedan ut mot kanten. Lägg ned buketten och kapa stjälkarna i rätt längd. Vrid försiktigt ringen åt höger och vips – den spiralbundna buketten är klar!

Här hittar du en mer utförlig instruktion om hur du använder en Hanataba.

En annan fördel är att buketten kan stå själv, vilket göra att du kan du skapa häftiga arrangemang på ett lågt fat med vatten i botten. Buketten behöver inte alltid stå i en vas!

Här är samma bukett i samma vas, fast utan Hanataba. Blommorna ligger ”utsmetade” över kanten och buketten har inte alls inte samma fina geometri som i bilden ovanför.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Här ser en film om hur du använder din Hanataba. Visste du föresten att Hanataba betyder bukett på japanska?