Passa på att ta en promenad ut i naturen och samla material till fina höstarrangemang ute och inne! Att ta in naturmaterial i sin inredning skapar liv och det är fint att följa årstidernas växlingar även inomhus. Dessutom är det ju bra att ha samlat lite material till jularrangemangen som snart står för dörren…

Höstarrangemang med spaljé

Jag hade köpta nya svarta krukor i våras från www.caesarcollection.se . De är i ett glasfiberliknande material och till dem byggde jag en enkel träspaljé. Det blev jättefint och jag kände mig så nöjd med allt. Nu när hösten kom kändes det synd att ställa undan det bara för att sommaren var över. Därför tömde jag bort all jord och gjorde ett arrangemang av tallris, rönnbär och torkade fröställningar från min trädgård.

Här har jag använt tallris, rönnbär och torkade fröställningar från trädgården.

Här har jag använt tallris, rönnbär och torkade fröställningar från trädgården.

Använda krukor ute över vinter 

Då man ska använda en kruka över vintern är det viktigt att tänka på :

  • Kolla där du köper krukan att den går att ha ute. Den ska vara frosttålig.
  • Borra hål i botten så att ev. vatten kan rinna ut och inte fryser till is.
  • Om krukan är lätt, lägg gärna några stora stenar i botten så att inte krukan blåser omkull när höst- och vinterstormarna kommer.
  • Töm krukan på jord. Jord i krukan kan leda till att krukan spricker då vattnet i jorden fryser till is. Behöver du fylla upp krukan eller stötta en spalje eller liknande använd tex. plast eller frigolit. Sådana material kan ju inte suga upp vatten. Spara från emballage eller fråga efter det i en butik.

Arrangemang i lykta 

Även i lyktor är det fint att arrangera med material från naturen. I min lykta från www.kayene.se   har jag ställt in två låga ljusstakar i metall och sedan dekorerat med tallris och rönnbär. Det är ett fint alternativ till blockljus, eftersom lågan syns hela tiden då ljuset brinner ned. I blockljus kan ju lågan ibland försvinna ned i ljuset, speciellt då ljuset brinner ute då det är kallt.

Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Arrangemang med björkris i järmurna

I järnurnan har jag bundit en oval boll av björkris, i den har jag lagt ett dekorationsklot i svart. Runt risbollen har jag lagt rönnbärskvistar och dekorerat med några fröställningar från min trädgård.