Jag gillar att plantera och att just planera i krukor tycker jag är fint. På terrassen har ett gäng krukor med allt från kryddor till sommarblommor och vid ytterdörrarna är det välkomnade med en blommande kruka. Tidigare på vårarna var det alltid dags för den årliga ”hemsläpningen” av jordsäckar –  i bilen. Men nu slipper jag det, då jag har börjat att återvinna jorden istället!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Lagra och gödsla upp

Hur gör man då? Jo, på hösten tömmer jag de krukor som inte kan vinterförvarar med jord i. Tåliga krukor som står torrt och inte riskerar att frysa sönder kan ha jorden kvar. Jorden som jag tömmer ut lagrar jag i ett kallförråd i plastsäckar, typ sopsäckar eller gamla jordsäckar.

Krukor som är känsliga tömmer jag på jord och lagrar den i säckar. Tåligare krukor kan stå torrt med jord i under vintern.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

När våren kommer häller jag ut den gamla jorden i skottkärran eller ett annat stort kärl , smular sönder gamla rotklumpar och plockar bort större stammar etc. Därefter blandar jag i kompostgödsel som jag tömmer från min varmkompost. Skulle tro att det blir 2/3 gammal jord och 1/3 varmkompost.

Om du inte har tillgång till kompost använder du gödsel eller så köper du bara några säckar brunnen kogödsel som du gödslar upp med. (Har du en bokashi-kompost, alltså en fermentering av matavfall, så borde man ju kunna blanda den i jorden. Dock tror jag att den måste ligga någon vecka i jorden och slutligen brytas ned innan man kan plantera i den.)
Mycket enklare och färre säckar att släpa hem!

Tänk på att om du har haft någon svår ohyra eller skadeinsekt ska man inte återvinna jorden, då kan det finnas risk att sjukdomar finns kvar och angreppen kommer tillbaka.

Så härligt med en blommande terrass! Känns dessutom extra bra att matavfallet hemma kommer till användning – ett riktigt kretslopp!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Man behöver inte bara odla det som är vackert, utan kul med det som är ätbart. Varje vår köper jag ett packe med olika salladssorter som jag planterar i en stor kruka på terrassen. Enkelt att plocka några blad till middagens sallad. Krukan räcker hela sommaren eftersom man bara plockar eftersom så bladen hinner växa tillbaka.
I år har jag planerat en luktärt i mitten som ska få klättra i ställningen.
Växterna kommer från Hällnäs – Norrgrönt som har ett ekologiskt sortiment
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.