Nu när sommaren går mot sitt slut och växterna börjar att se vissna ut, är det dags att plocka bort krukorna. Förr kastade jag bort blomjorden när ställde undan krukorna och när våren sedan kom, blev det dags att köpa ny jord. Gör inte det! Jorden du har funkar nästa år, spara den över vintern och gödsla bara upp den när våren kommer.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag har tidigare tipsat om hur du återanvänder jorden, här hittar du det inlägget.

Töm inte växthuset!

Jag odlar inte bara i krukor utan också i växthus. Här odlar jag tomater, gurka och chili. När säsongen är slut och det är dags att vintra, så klipper jag bara ner växterna i mindre delar och sedan tar jag en grep och vänder ned växtdelarna i jorden. Tänk på att vegetationen, även om allt blommat ut, ger mull och näring när det förmultnar!
När våren kommer är stammarna och bladen borta och skapat mull till jorden.
Om du dock haft sjukdommar eller ohyra som kan leva kvar i gammalt material ska du inte spara växtdelarna, släng det i brännbart så det inte övervintrar. Kolla först så du är säker!