(Inlägget är ett betalt samarbete med Impecta)

Här uppe i norr ligger snötäcket djupt och snöfall väntas de närmaste dagarna. Men ljuset kommer och jag märker att det börjar att bli lite ljusare. Själv drömmer jag om våren och att få börja med att så de första fröna och planera för sommarens odling.

Jag är uppvuxen med en mamma som alltid har odlat, både sommarblommor och köksväxter. Som barn minns jag hur grannfruarna kom över till mamma och de samlades vid köksbordet och beställde fröer från Impecta, en tjock frökatalog med färgglada bilder på alla möjliga växter.

Impecta är ett gammalt familjeföretag som är baserade i vackra Julita och har ett enormt sortiment. Webbsidan tycker jag är riktigt bra och de har ett inspirerande utbud med allt från enkla sommarblommor, grönsaker, perenner till kulturarvsväxter.
Fri frakt över 400 kr, annars är frakten bara 19 kr för några fröpåsar.

Gör egna små krukor av tidningspapper som du sedan skolar om de färdiga plantorna i. Perfekt återbruk och du kan enkelt bara stoppa ner den lilla papperskrukan direkt i en större kruka. Kruk-görare i trä finns bland annat hos Eldgarden.
Bilden är lånad från Impecta.

Hur sår man?

Hur gör man då när man ska så? Kolla först om fröet ska förkultiveras, det vill säga sås inomhus. När man ska börja förså fröer, påverkas tiden av var i landet man bor. För oss som bor längre upp i landet väljer man den senare rekommenderade tiden som anges på fröpåsen, det gör man eftersom våren kommer senare i norr.

  1. Fyll en låda med jord, tex en glasslåda eller någon annan burk. Rötterna vill ha det mörkt, så om lådan är genomskinlig är det bra att klä lådan med något mörkt. Fukta jorden och strö ut fröna.
  2. Täck med plastfolie men gör hål i plasten så att det inte blir för tätt, då är det risk att fröna börjat mögla. Se till att hålla jorden fuktig.
  3. När fröna grott och börjar komma upp tar du bort plastenfolien.
  4. Nästa steg blir sedan att skola om plantorna. Vissa plantor ska sättas en och en, medan andra sorter sätt i grupp, t ex lobelia.

Här har Impecta samla massor av bra råd för dig som inte är så van att så.

Några av årets nyheter hos Impecta

Här hittade jag några fina sommarblommor som är lätta att odla och hör till årets nyheter.

Vallmo är enkel att odla och behöver inte försås utan kan sås direkt då jorden blir varm. Här uppe hos mig i norr, går det ju våren lite ”trögare”, så jag har faktiskt fuskat lite och sått vallmon först inomhus för att vinna lite tid. Låt gärna blommorna stå kvar så bildas vackra frökapslar som man kan ta in och torka i slutet av säsongen. Fröna är faktiskt ätliga och kan användas till bakning. Däremot är övriga delar av växten giftiga!
Enkel vallmo ”Bread Seed Poppy” . En påse kostar 32 kr.
Bilden är lånad från Impecta.

Ringblomma är en lättodlad blomma som både kan användas till buketter men också som dekoration i matlagning, eftersom blommorna är ätliga. Just den här sorten heter ”Costa Light Yellow” och har en fin ljusgul färg med en chokladbrun toning på bladens spets. En påse kostar 40 kr.
Bilden är lånad från Impecta.

Det här är ingen nyhet, men jag har sett så många som odlat denna och vill ha den igen, nämligen Blomstermorot ”Dara”. Vacker att ha som utfyllnad i buketter och snitt. Den bör försås under mars-maj. En fröpåse kostar 40 kr.
Bilden är lånad från Impecta.