Imorgon, alltså onsdagen den 6 februari 2019 invigs Jokkmokks Marknad för den 414:e gången. Ett stort event för det lilla samhället med besökare från hela världen. Själva marknadsplatsen är öppen under 3 dagar, torsdag-lördag kl.10-18, men det är flera andra arrangemang, utställningar och event under den här veckan. Det brukar alltid vara kallt under marknadsdagarna, inte ovanligt att det är ned mot -30 grader!
Jag och en väninna kommer att åka dit nu på fredag och det ser ut att bli varmt – bara minus 19!

Förutom själva marknaden med fint hantverk och lappländska delikatesser så har jag några Jokkmokksföretag som jag passar på att besöka:

Stoorstålka – design på samiska.

Har en mysig liten butik med egendesignade, moderna samiska kläder, mössor mm. Dessutom har de snygga inredningsdetaljer, brickor, kökshanddukar och plädar i snygg design med samiska förtecken. Superfina att inreda en fjällstuga med eller om man vill ha en norrländsk känsla hemma. Har också en webbshop om du inte har vägarna förbi.

Care of Gerd – ekologiskt hudvård tillverkade av naturliga råvaror från Lappland.

Fina och härliga produkter som är snälla mot både människa och miljö. Företaget är grundat av syskonen Johan och Anna-Lena som hyllar sin mamma Gerd i företagsnamnet. Under marknaden har de fabriksförsäljning och bra erbjudanden.
Har också en webbshop och nu också en butik i Stockholm.

JokkmokksTenn – egen design och tillverkning av smycken och ljusstakar

Design med samisk historia. Fina smycken och annorlunda ljusstakar av både renhorn och tenn. I år fyller företaget 75 år.

Solhjulet är en samisk symbol, här som ett örhänge i silver.
Bild lånad från JokkmokksTenn.