Hemma igen efter två härliga dagar på Formex, som denna gång visade vårens och sommarens inredning. Eftersom mässan är en fackmässa och inte öppen för allmänheten vill jag gärna visa dig vad jag upplevt! Här är min spaning av årets första trender:
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Flätade naturmaterial

Olika flätningar av naturmaterial syntes på flera olika saker, t ex  korgar, sittpuffar, bord och sänggavlar. Rent generellt har naturmaterialen kommit mer och mer. En bra effekt av det är att man får in tänket kring miljö och hållbarhet.

Stilleben från Formex egen utställning.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Hantverk allt viktigare

Hantverket och intresset kring hur en sak skapas ser vi också mer av. Inredningsdetaljer får gärna se handgjorda ut, inte industriellt perfekta. Saker som tidigare har varit gjort av plast, t ex diskborstar, engångstallrikar och köksredskap kommer nu i naturliga material.

Många ting med runda former, som här hos HouseDoctor. Till och med dining-soffan är svängd.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Runda och organiska former

Möbler och inredningsdetaljer har fått runda och organiska former. Rundade hörn på speglar, många runda bord och glob formade lampor. Ett bra exempel på den här trenden är Klongs ljusstake Gloria som kom för något år sedan. Såg nu på mässan att den har fått många nya varianter från andra märken, som här hos HouseDoctor.

Mycket keramik med ruffa ytor. Vaser med både former och ytor som man vill ta på!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Rufft och råa ytor

Vaser och keramik har fått spännande ytor som man gärna vill ta på! Råa ytor med olika glasyrer. Sand inblandad i färg som ger sträva ytor.
Färgerna är jordnära och dova. Gult håller fortfarande ställningen som accentfärg. Metallerna är mässing och silver, där koppar mer eller mindre har försvunnit. Betong är fortfarande kvar som material.