Siffror på fasaden är så klart viktigt så att besökare enkelt kan hitta till ditt hus. Men genom att välja typen av fasadnummer med omsorg blir det en extra detalj och en utsmyckning på huset. Jag har hittat företaget Fasaddekor.se som har ett enormt utbud av olika fasadsiffror.

Jag är ute efter fasadsiffror till vår stuga, den är målad i en grå tjärvitriol och utelamporna är i koppar. På Fasaddekor.se finns det husnummer i äkta koppar, siffrorna är utskurna från en 3 mm tjock kopparplåt och kommer med tiden att patineras. Vill man ha tillbaka den vanlig kopparfärgen så putsar man bara siffrorna med vanlig kopparputs.

Fasaddekor.se har ett bra och enkelt hjälpmedel där du ser hur siffrorna blir och hur de passar till huset. Här har jag laddat upp en bild på vår stuga och sedan angett ett verkligt mått, då omvandlas siffrorna till verklig storlek på bilden. Jag la in måttet på ett fönster och prövade mig fram till storleken blev bra, jag tycker att storleken  med 30 cm höga bokstäver kändes bra. Typsnittet heter Geosans i koppar.

Priset för den uppsättningen inkl. frakt blir 3.453 kr. Nu är ju koppar en dyr metall, så väljer du samma uppsättning i stål eller betong hamnar priset på 1.100-1.800 kr. Väljer du i blank akryl som hamnar man på dryga tusenlappen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.