(Inlägget är ett samarbete som innehåller annonslänkar)

Jag har hittat så fina trädgårdsprodukter från Wernamodesign som ligger just i Värnamo, mitt i Småland. Visst känns det extra bra att handla när sakerna tillverkas i Sverige? Man kan ju faktiskt säga att det är lokalproducerat. Dessutom behövde jag inte vänta på leveransen då de levererar så snabbt.

Wernamodeisgn har ett stort sortiment med allt från staket och altanräcken till rabattkanter och planteringslådor. Produkterna kommer i platta fina välpacketerade  paket och är enkla att montera. Beställningen kommer enkelt hemkört på gården.

Hösten – en bra tid för plantering

Även om sommaren går mot sitt slut så har vi en lång och fin höst framför oss. Passa på att planera och plantera nu, för en bra odling nästa år. Dessutom upplever jag, att våren är en rätt hektiskt period då allt ska hända i trädgården!

Här har vi monterat ringarna runt plommon- och körsbärsträden. Ännu har ringarna inte fått den rostiga nyansen, men man ser på några ställen att den bruna färgen börjar att träda fram. Jorden runt träden har vi täckt med bark.
Foto: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Trädringar i Cortenstål

Med en avgränsande ring runt ett träd ser trädgården genast mycket prydligare ut. Ringen ramar in stammen på ett fint sätt. Jag har hört att fruktträd egentligen inte trivs så bra när gräsmattan växter mot stammen. Dessutom blir det svårt att sköta gödslingen av trädet.
Hemma hos oss har vi en ganska brant slänt, där vi för något år sedan planterat  ett körsbärsträd och ett plommonträd. Jag hittade en högre modell av trädringar, det blev bra att få upp dem lite i slänten.

Trädringarna finns i tre olika storlekar: 60, 78 och 110 cm i diameter. Jag valde den största storleken till våra träd i cortenstål, men de finns också i galvad grå färg eller svart.
Cortenstål är först mörkt till färgen, men med tiden får det en rostig snygg yta som gör sig fint mot grönska. Rosten som framträder med tiden blir som ett rostskydd för metallen.
Ringarna som vi monterade var uppdelade i 3 delar som väldigt enkelt monterades ihop med bult och mutter.

Här har vi börjat med monteringen av trädringen. Den är uppdelad i tre delar och monteras enkelt med bult och mutter.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Före-bild. Körsbärsträdet i slänten, här liksom växer gräsmattan ihop med det gröna på trädet. Inte så prydligt precis!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Planteringslådan Plantbox

I min trädgård har jag saknat en möjlighet att odla lite köksväxter. Kryddor har jag på ett bord ute på terrassen, men andra köksväxter har jag inte haft någon bra plats för. Därför satte vi den höga Plant Box Odlingslådan som mäter 120 x 120 i fyrkant med en höjd på 60 cm. Gissa om det gick i massor av härlig matjord och gödsel i den!

Odlingslådorna finns i totalt 4 olika färger: svart, industriell galv, sand och corten. Dock är det inte samma corten-yta som trädringarna, utan här är ytan lackerad i cortenfärg så du behöver inte vänta med att färgen ska framträda. Du får heller inga rostfläckar på underlaget där du placerar den – smart design!
Här hittar du hela sortimentet med odlingslådor, det finns även lådor som är i vinkel. Dessa passar bra om du vill göra en avgränsning på t ex altanen.

Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Fem fördelar med att odla i en Plantbox:

  • Bättre odlingsklimat. Tack vare att du får upp odlingen från marken, blir det ett gynnsammare läge för växterna.
  • Enklare att gödsla och jordförbättra. När du ska blanda in gödsel eller kompost kan du lätt ”röra om” och luckra jorden, tack vare de höga kanterna.
  • Lätt att rensa ogräs. Bra arbetshöjd för dig och kanterna gör att ogräset inte växer in från gräsmattan.
  • Vintersådd eller tidig vårsådd. Lägg en glasskiva över på våren så får du ett litet miniväxthus! Eller använd den till vintersådd, något som har blivit poppis de senaste åren!
  • Snygg inramning på altanen eller gräsmattan. Skapa rumskänsla med planteringslådor eller använd den som ett insynsskydd.

 

En snygg, bockad kant blir en fint avslut mot odlingsytan. Tack vare att ytan lackerad i cortenfärg så får du inga rostfläckar på terrassen om du väljer att placera den där.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Här är den höga rabattkanten i corten som mäter 30 cm. Den har ännu inte fått den karaktäristiska rostfärgen. Varje sektion mäter 115 cm och är tillverkad i 2 mm tjockt cortenstål. Även rabattkanterna monterar du ihop med bult och mutter, precis som trädringarna.
Bild lånad från Wernamodesign.

Här är den höga rabattkanten i porten som mäter 30 cm. Den har ännu inte fått den karaktäristiska rostfärgen. Varje sektion mäter 115 cm och är tillverkad i 2 mm tjockt cortenstål. Även rabattkanterna monterar du ihop med bult och mutter, precis som trädringarna.
Bild lånad från Wernamodesign.

Rabattkanter

Med rabattkanter skapar du fina avgränsningar mot gräsmattan eller plattsättningar. Du slipper också rensa ogräs som annars nästlar sig in i planteringen. Kanterna monterar du med bult och mutter och kanterna finns i samma färger som trädringarna: svart, galvat och corten. Höjderna är 10 cm eller 18 cm och i den tjockare corten på 2 mm finns de dessutom i en högre och kraftigare variant på 19 cm resp. 30 cm.

Wernamodesign har också ett stort sortiment av räcken och staket som du enkelt beställer från nätet. Staketet är tillverkat i underhållsfritt sinkat stål som är pulverlackat.
Bild lånad från Wernamodesign.

Staket och räcken

Ett snyggt staket är en fin detalj till huset .Hos Wernamodesign  finns i en rad olika typer och designer. Jag gillar det klassiskt raka, Herrestad som passar både till ett modernt eller ett mer traditionellt hus. Räcket är designat så att det uppfyller alla krav för barnsäkerhet och är också godkänt för att användas runt en pool. Räcket Herrestad finns i svart och vitt och är helt underhållsfritt.