För den som kanske känner att stöpning tar för lång tid är att gjuta ljus ett snabbare alternativ. Man behöver inte ha speciella gjutformar, diska ur juicepaket eller konservburkar och kör igång!

Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Till blockljusen på bilden har jag bara använt gamla ljusstumpar och rester från blockljus. Ljusen gjuts upp och ned. Man gör hål i botten på formen, trär veken genom hålet och trycker fast en bit häftmassa så inte ljusmassan rinner ut. Knyt fast garnet i en pinne tvärs över formen.

Foto:Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Ljusstumparna sorteras i samma färgtoner, jag ville ha mörka ljus och tog därför svarta,bruna och gråa ljus. Självklart kan man testa och blanda ihop ljusa och mörka färger också. Jag smälte ned stumparna i ett kärl i vattenbad. Då allt var smält plockade jag upp de gamla vekarna, det är bra att klippa bort de svarta delarna så att inte ljusen missfärgas.

Här är formarna som jag använde, en tom förpackning Provivadryck och en konservburk oliver. Konservburken kan återanvändas flera gånger medan pappersförpackningen måste rivas sönder. Ibland kan det bli en liten grop i mitten då ljuset stelnat, fyll bara på med mer ljusmassa och låt det stelna.