I veckan släpptes vårnyheter från våra två stora glasbruk – mina favoriter Kosta Boda och Orrefors. Jag har valt ut några av nyhterna som jag tyckte var riktigt snygga.

 

Nyheterna från Kosta Boda

 

Bildkollage från Kosta Bodas pressbilder

 

Åsa Jungnelius fortsätter att utöka sin serie ”Make-up” med ytterligare en produkt, ett häftigt rött läppstift i glas såklart! Hennes kaxiga nagellacksflaskor med läckra bottenfärger som skimrar i det klara glaset har nu fått sällskap.  Pris för läppstiftet i butik är ca. 799 kr. Kul inredningsdetalj att kanske ha i badrummet som ett roligt blickfång!

Skålarna i Serien Diva är också formgivna av Åsa Jungnelius. Hon har hämtat formen från 1600-talets diamantslipning och skålarna finns i tre färger: lila, svart och en marmorerad variant. Priset ligger på 799 kr.

 

Ernst Billgren har designat ett tag för Kosta Boda. Han har dels gjort en serie i limiterad upplaga på 20 exemplar per produkt, men även serien ”New Friends” som kommer att bestå av en kanna och sex tumbler glas. Kannan och de två första glasen har redan kommit, nu släpps två till i form av en räv och en grävling. Till hösten kommer de två sista i serien. Glasen är ungefär lika dyra som roliga, priset ligger på 1500 kr styck – men man kanske kan se det som en framtida investering…

 

Nyheterna från Orrefors

 

 Bildkollage från Orrefors pressbilder

 

Orrefors design är oftast lite stramare och renare än Kosta Boda tycker jag. Ingegerd Råmans fantastiskt vackra skål och vas i serien Chess känns väldigt tidlösa. Snygga att inreda med oavsett stil i hemmet. Pris för vas eller skål ligger på ca 6 000 kr.

 

Lena Bergström kom med sin första vas i serien Squeeze redan 1997, det är en av mina favoritvaser. Vi har den svarta hemma och den används flitigt. Tack vare formen är det lätt att arrangera blommor i den, blommorna har bra stöd av vasens kanter. Den har även fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Nu har serien utökats med en vas i varmt rubinrött. Priset ligger på 2.500 kr.