En intressant bok med både recept och historia om pitepalten. Boken Palt – en svensk klassiker i osedvanligt många varianter kostar 199 kr.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Palt – en svensk klassiker i osedvanligt många varianter

Hemma i Piteå säger man att enklaste sättet att bli av med en pitebo är att slänga ut en palt  på svagis!
Ja, så galna är vi verkligen i palt. Min faster bosatte sig i Stockholm och  åkte buss upp till Piteå då hon skulle hälsa på hos oss. Givetvis så lagade vi alltid palt under hennes vistelser och skickade med  en påse palt då hon skulle åka hem.
Jag minns en gång då hon berättade att då bussen stannat vid vägkrogen i Docksta och alla andra gick in och åt, tog hon upp en kall palt och gnagde på den!

Boken om palt innehåller både roliga recept men man får också läsa historien bakom den grå klumpen. Här ett recept på palt stekt på Murrikan, något som vi ofta gör under skoterturen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Piteå har verkligen satt en markör på den kulinariska kartan med sin palt. Det finns till och med en Paltakademi här i Piteå. Just kärleken till denna gråa potatisklump har den före detta pitebon Karl Fredrik Mattson nu gjort till en bok, en bok som verkligen förtjänar sin plats i bokhyllan.  Det är faktiskt den första boken om pitepalt! Boken är grafiskt snygg och går verkligen till botten av hela fenomenet. Den innehåller inte bara recept utan man får också följa med historien om palten. Som pitebo blir jag inspirerad av alla recept och känner att jag vill pröva nya recept och kanske testa nya grepp på vår nationalrätt.

Boken är en perfekt present till en pitebo, en utflyttad pitebo eller en mental pitebo. Den finns att beställa på t ex. Adlibris och kostar 199 kr.