Västerbottenssåpa

Utanför Vilhelmina i Västbotten tillverkas gammaldags såpa i ”hård” form. Fettet kommer är återvunnen frityrolja från restaurangkök. Återbruk och kretsloppstänk! Såpan innehåller inga konserveringsmedel eller parfym. Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Västerbottenssåpa

När jag hittade Västerbottenssåpa på Instagram blev jag nostalgisk och kom att tänka på mormors såpa! Jag minns som liten att hon hade en burk rensåpa under diskbänken. I smyg så stack jag ner fingret i den kladdiga massan som luktade inte så mycket – bara rent!

Västerbottenssåpan tillverkas av återvunnen olja från restaurangkök, ett sätt att ta tillvara och återbruka. Den lilla fabriken, eller såperiet som det kallas ligger i byn Siksjönäs utan för Vilhelmina i Västerbotten.

En burk innehåller 450 ml, vilket motsvarar 1,4 liter vanlig såpa. Anledningen till att man valt den konsistensen är att inte behöva transportera vatten, det finns ju i varje kran! Dessutom kan det vara bra med en hård såpa om man t ex ska skura en vertikal yta, som en vägg. En burk kostar 89 kr och går att beställa i webbshopen om man inte hittar den hos någon återförsäljare.
Jag tycker det är roligt när man vågar satsa och driva ett företag ute på landsbygden – lycka till Västerbottenssåpa! Nu ska jag skura vidare…