Sommarsviten är en av de fyra sviterna på Kust hotell, där alla sviter har temat årstider.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

I veckan var jag och några fler Instagram-tjejer inbjudna på visning och rundvandring på KUST hotell här i Piteå.
Hotellet tornar upp sig som ett tydligt landmärke, mitt i vår lilla stad och har en modern stil som passar fint in i skylinen. Så här stod det skrivet i inbjudan:

” KUST Hotell & Spa är så mycket mer än norra Sveriges nya designhotell i hjärtat av Piteå. Det är en upptäcktsresa längs Piteälven – från fjällen i norr till hav och skärgård i söder. Det är en berättelse i 14 kapitel som vi vill ta dig med på. ”

Spännande eller hur? Självklart ville jag komma på den visningen! Här är mina bilder och berättelser från kvällen:

Överallt i hotellet hittar man vackert arrangerade stilleben. Som inredningsnörd blir man glad i hela kroppen när man ser det!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Vi träffas i lobbyn som är elegant och spatiös, men samtidig mysig och välkomnande. Här möts vi av VD:n Christina Skoog och marknadschefen Malin Wedin som ska visa oss runt. Det är fascinerande att höra historien om KUST hotell, ett hotell som ägs av Christina och hennes familj. De har vågat att satsa stort och skapat ett unik och modernt hotell i en liten stad, ett hotell som dessutom är helt fristående och inte ingår i någon kedja.

Piteälvens väg från fjäll till kust

Tillsammans med duktiga samarbetspartners har de skapat ett koncept för hotellet som genomsyrar känslan, stilen och upplevelsen. Christina berättar att man ville forma en historia kring hotellet. De bestämde sig för att gräva där man står – vid kusten med utsikt över Piteälven men också familjens historia. Resultatet blev älvens resa från fjällen, med fjällmassivet och glaciären Sulitelma som start och utloppet i havet som slut, där de 14 våningarna agerar sträckan. Restaurangen på översta våningen bär pappa Tages namn, som en hyllning till honom.

De heltäckande mattorna i hotellet är valda med omsorg. Mattan heter Hav och är tillverkade av fisknät som plockats upp ur havet. Den här bilden är tagen på konferensavdelningen på plan 2.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Trapphuset har en spaljé olika träslag vilket symboliserar flottningen av trästockar som skedde under en lång tid efter Piteälven. Fondväggen i hela trapphuset är en perforerad mässingsplåt där motivet är taget från glaciären i Sulitelma, alltså där Piteälven föds.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Varma metaller som koppar och mässing syns i hela hotellet. Diskens form är vågig med tanke på symboliken kring havet.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Sovrummet i vintersviten. Den enda sviten i hotellet som också rymmer en bastu. Lägg märke till de små glasvaserna med murgrönor på varje sängbord!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Höstsviten har mustiga färger och vackra detaljer med inspiration av höst och jakt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Typsnittet för hotellet är unik och tagits fram speciellt för KUST. Det grafiska elementet syns på alla hudprodukter, papper och övrig information på hotellet. KUST hotell har vunnit Svenska Design-priset i två klasser, bland annat för ”Grafisk Identitet”.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Vårsviten går såklart i grönt, med vackra stilleben från Svenskt Tenn. Alla soffor i hotellet är bäddsoffor.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.


En av väggarna i ett konferens rum på Kust hotell. Träväggen för tankarna till stadens alla träindustrier.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Naturen finns närvarande i hela hotellet. Vackra stenar som plockats på familjens mark i Jävre, en kustby söder om Piteå, finns på alla rum. Hing Organics som också är ett piteåföretag har tagit fram ett speciellt doft ljus till KUST hotell. Ljuset finns till försäljning på hotellet.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena