Steam Hotel har verkligen satt Västrås på hotellkartan och många väljer att åka en bra bit för att få uppleva en helg i den udda miljön. Den 18 våningar höga byggnaden ser inte vid första anblicken ut som ett exklusivt hotell, utan tankarna går hellre till ett industrikomplex från förra århundradet. Kanske inte så konstigt, eftersom utsidan av det gamla ångkraftverket faktiskt är kulturminnesmärkt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Kristallkronor á 300.000 kr per styck bland rostiga järnbalkar sätter en spännande prägel till Steam hotell. Industriromantik där kristall och sammetsklädda möbler blir fina kontraster.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Minnesmärkt hotellbyggnad

Under min vistelse på hotellet hann jag med en pratstund med Philip Björck som jobbar med marknadsföringen på hotellet. Han berättar att industribyggnaden lämnades i orört skick då värmeverket stängde 1979 och det dröjde flera år tills olika hotellkedjor började fundera på att kanske köpa det och bygga om det till hotell. De stora, rikstäckande kedjorna  som Scandic och Choice var där och tittade, men kalkylen på att bygga om till att kunna driva hotellet med vinst fick de att rygga tillbaka. Det skulle inte bli lönsamt med tanke på antalet gästnätter som Västerås då låg på.
Istället blev det byggföretaget Peab som köpte själva byggnaden av Vattenfall som då ägde det gamla ångkraftverket. Tanken var först att riva den och bygga nya lägenheter på platsen som ligger vackert vid Mälarens strand. Eftersom byggnaden under tiden blivit kulturminnesmärkt av kommunen, var detta inte möjligt. Då kom en ny aktör in i bilden, hotellgruppen ESS Group vars affärsidé är att skapa nischade hotell med tyngden på unik inredning och känsla.

Inredningen i hotellet har  hämtat sin inspiration då själva kraftvärmeverket stod klart 1917. Röda tegelväggar, järnbalkar och mätare i mässing finns fortfarande kvar och skapar en häftig känsla till inredningen. Hotellets personal bär tidsenliga kläder som för tankarna till tidigt 1900-tal.

Jag tilltalas av att man inrett hotellet med en röd tråd och att man har använt mycket detaljer. Vackra stilleben ser man över allt i hotellet. Personligen hittar jag ofta inspiration från fint inredda hotell och restauranger.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag imponeras av personalens stolthet och glädje när de gör sitt jobb. I lobbyn hälsas jag glatt av en trevlig man som hälsar oss välkomna när vi slår oss ned i lobbyn. Och i frukosten möts vi av en glad man klädd i ”Peaky Blinders”-keps, vida byxor med hängslen, han berättar var vi kan sitta och hur buffén är dukad. Det känns att personalen är handplockad och att när man kliver in på Steam Hotel så börja upplevelsen. För mig som är en riktig inredningsnörd finns det så många detaljer att titta på och det märks att här finns det en röd tråd och inget är lämnat åt slumpen!

Inga gröna, pingisbord från Stiga här inte! Kolla så snygga pingisbord man kan spela på i lobbyn här på Steam Hotel…
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Den stora och öppna lobbyn känns livfull med människor som möts, samtalar och träffas. Här finns mysiga sittgrupper, kaffekoppar står uppdukade och vill du fördriva tiden finns pingisbord och spel att använda. Givetvis är dessa i samma stil som övriga hotellet, i mörka träslag – här står det inget vanligt Stiga-bord i grönt!
Flera stora kristallkronor hänger mäktigt bland järnbalkar och traverser som en häftig kontrast. Philip berättar att varje krona kostade 300.000 kr styck!

Detaljer är viktiga

Som inredningsintresserad slås jag av alla detaljer. Inget har lämnads åt slumpen. Ett exempel är hissvisarna, här är det inga digitala displayer utan specialtillverkade visare i bronsfärgad metall runt om.

Hissvisarna ovanför varje hiss är specialbeställda för att passa in i miljön.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Något mer som jag slås över är hyllan i vårt hotell rum som omsorgsfullt är dekorerad med brevtyngder, böcker, jordglob och andra fina detaljer. Vackert att se på och rummet känns ombonat. Samtidigt slås jag över att städningen av rummet självklart måste ta längre tid.

Här är hotellrummet som jag bodde i, det var ett standardrum med sjöutsikt. Så mysigt och ombonat med inredningsdetaljer på hyllorna, tycker jag!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Och gymmet. Här ligger det inte undangömt i en källare med lysrör och ett golv klätt med en trött plastmatta. Nej, det går i precis samma stil som övriga hotellet. Tegelväggar och plankgolv i grått. Tänk att ett gym också kan var snyggt!

Gymmet går såklart i samma stil som övriga hotellet. Visst känns det inspirerande att träna här?
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Hotellet vill inte gå i epitet spa-hotell. Någon spa-avdelning hittar vi inte här, utan en Voltage Lounge med inomhuspool och en mysig lounge med sprakande brasa i mitten. Utomhuspoolen på taket har också en bar och här hänger man som gäst fram till småtimmarna iklädd morgonrockar och tofflor. Här på Steam kallas det Pool Club, hur häftigt är inte det?

Men alltså, hur snyggt är inte det här omklädningsrummet då? Kristallampor i kontrast till mörkt trä, råa glödlampor  och tegelväggar. Skrynkliga linnedraperier och snygga tvålpumpar – helt i min smak!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Två restauranger med olika stilar

Tyvärr hann jag inte med att prova maten i de två restaurangerna. Den ena är The Chamberlin Grill som ligger nere i hotellet och det är här som frukosten också serveras. Maten i den här restaurangen är grillbetonad men du hittar inte bara tunga kötträtter utan även fisk och grillade vegetariska rätter.

På sjunde våningen, samma som plan som Pool Clubben hittar vi The View med en meny som flirtar med det asiatiska. Här sitter man i en inglasad miljö med palmer och gröna växter.

Orangeriet

Den vackra inglasningen ligger vackert mot sjösidan och du får en vacker utsikt över Mälaren. Här äter du frukosten i mysiga sammetsoffor med massor av kuddar. Parasollerna ger  en mysig trädgårdskänsla. Frukosten fräsch, god och vackert presenterad.

Ute i orangeriet sitter man i härliga sammetssoffor med fluffiga kuddar. Gröna växter och parasoller skapar en ombonad trädgårdskänsla.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Frukosten god och vackert presenterad.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.