Ok, jag erkänner, jag är beroende av doftljus! Med hjälp av dofter kan du skapa stämning och ett tänt ljus är ju alltid mysigt.
Visst har man sina favoriter men det är alltid kul att hitta nya doftljus. På Formex träffade jag Anna från Quod som visade deras nya, exklusiva doftljus.
Allt är tillverkat i Sverige med riktigt bra råvaror och med hantverket i fokus. Själva keramikbehållaren är tillverkad i Lidköpings Porslinsfabrik, en gång en del av Rörstrandsfabriken, där dessa glaseras för hand. Detta gör att varje burk får sin egen yta.

Handgjorda ljus av sojawax och veke i ekologisk bomull i glaserad porslinsburk, allt förpackat i en snygg kartong – det är Quod det!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ljusmassan är gjord av ekologiskt sojavax och veken är tillverkad av ekologisk bomullsgarn. Ljusen fylls för hand i en liten ljusfabrik utanför Stockholm. Brinntiden på ljusen är 80 timmar. Den rejäla asken är tillverkad i hård returkartong och handgjord i Norrmalms Kartongfabrik med synliga klammer på kanterna som en extra detalj.

Ljusen ligger i välgjorda retrokartonger som är tillverkade av Norrmalms Kartongfabrik. Locket med de tre hålen lyfter man av eller använder det som ett fat att ställa ljuset på då man eldar det.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ja, ni hör ju – allt är verkligen genomtänkt! Visst blir prislappen högre än ett vanligt doftljus, det ligger på 695 kr. Men under 2019 kommer man att ta fram ett refillsystem där du enkelt kan fylla ljuset igen. Dessutom är ju den backar burken med lock något som man kan fortsätta att använda även om ljuset är slut. Burken kan fungera som förvaring, tandbortställ eller varför inte en vas?

Under 2019 kommer man att lansera en refill, men burken kan man ju använda som förvaring eller kanske som en vas.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ljusen finns i fyra dofter eller bouquet som Quod väljer att kalla dem, här är de olika varianterna:
No 1 Black Wood har en brunsvart, snygg behållare och doften av ljuset har en rökig ton som påminner som en brasa.
No 2 Dry Vetiver är min favorit – doftar fräscht med citrus och toner av grönt och gräs.
No 3 Dramatic Cologne har en maskulin doft med toner av mysk. Passar nog bäst hemma hos en man, tycker jag!
No 4 Amber Rose i vacker beigerosa burk och om man gillar rosdoft så är denna det givna valet.