Foto: Magnus Sundström, Fotomyndigheten.

Så här i juletid tänkte jag visa er läsare en riktig julgran som jag planterat i min trädgård. I år är det nämligen första året som granen har klätts med julgransljus.

Planera och plantera

Granen grävde jag upp i en dikeskant för ungefär åtta år sedan, då var den inte större än att jag körde hem den i skottkärran. Jag grävde sedan en ordentlig grop i trädgården och fyllde den med enbart solmull, eftersom barrväxter gillar mager jord. Givetvis vattnades den nyplanterade granen ordentligt i början.

För dem som ska bygga hus eller göra om i sin trädgård kan man med lite tålamod och planering få en fin gran ute som står stadigt och blir tätare för varje år som går. Tänk också till på hur du löser elströmmen för ljusslingan. Vi har gjort ett uttag i anslutning till granen där strömmen styrs på samma sätt som övrig utebelysning på huset (ljusrelä och tidur). Det gör att man slipper ha en timer eller att belysningen alltid är påslagen.

Men då granen växer och blir för stor?

Eftersom gran inte skjuter skott på den delen som kapas, kan man bestämma över höjd och form. Jag tänker klippa och forma granen så den passar på sin plats, men jag tror att den ännu får växa fritt ett tag till.