Här kommer ett tips på hur du binder en söt liten gran du kan ha ute i en kruka. Jag har använt granris från skogen och tuja-kvistar från trädet som jag har i trädgården. Som en liten extra detalj tog jag några frusna röda bär som växer i min trädgård.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Den lilla granen blir välkomnande vid entrén. Krukan är gjord i gjutjärn och håller även om den fryser med jord i. Ljuslyktan i rost kommer från Eldgarden.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Gran från skogen och tuja från trädgården blir fina att blanda. Bären kommer från en buske jag har i trädgården som jag tyvärr inte vet vad den heter. Jag tog ett skott från kyrkogården och den har tagit sig så fint och blivit en hög buske!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Det här behöver du för att binda en gran

  • Träpinne som som stomme
  • Kvistar – blanda gärna olika sorter
  • Bär eller kottar som lite extra pynt. Jag klippte bär från trädgården
  • Spoltråd eller bindningstråd
  • Sekatör att klippa med
  • Lite mossa att täcka nedtill, runt om

Börja med själva stommen. Jag stack ned en kraftig träpinne i järnkrukan som är fylld med jord sedan i sommar. Tänk på att krukan måste tåla att frysa, annars kommer den att spricka då den är fylld med jord. Jag gillar att använda gjutjärnskrukor då det är väldigt kallt här i norr! Sedan klippte jag kvistar av gran och tuja som jag sedan la mot pinnen och lindade med ståltråd runt. Täck jorden med lite mossa runt om.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.