Härliga våfflor med grädde och Alterhedens hjortronsylt, skärbrädan heter Souvas och kommer från Stoorstålka.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Våffeldagen närmar sig och vad passar bättre till våfflor än vispad grädde och hjortronsylt? För mig är det bästa sättet att njuta våfflorna på!
I vår lilla by, Altersbruk, finns en riktig sylt- och saftfabrik som heter Alterhedens. De förädlar olika bär från norr och har massor av goda produkter. I helgen testade vi deras otroligt goda hjortronsylt som jag måste tipsa om!

Hemligheten med Alterhedens hjortronsylt är att den innehåller så mycket bär, på 100 gr sylt går det åt hela 77 gr bär och 45 gr socker. Innan man kokar sylten så låter man saften rinna av, vilket ger en mer koncentrerad sylt.

Alterhedens har både en fysisk butik i Altersbruk men också en webbshop där du kan beställa hem alla deras goda delikatesser. Den mysiga gårdsbutiken ligger i gamla Icas lokaler. Butiken har verkligen generösa öppettider, 06-20! Finns det inte personal på plats så skriver man upp det man handlar på en lista och sedan swishar eller lägger man pengarna i ett hål i väggen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Fakta om hjortron

Hjortron är mycket C-vitaminrika, fyra gånger mer än apelsin. De innehåller också mineralet magnesium. Hjortronen sitter ett och ett på en liten hjortronplanta. Om frosten kommer när hjortronen blommar blir det ett dåligt hjortronår. Hjortron kallas Skogens guld som förr var en viktigt inkomstkälla för folk bosatta i Norrlands inland. Här i Piteå säger vi  ”snåttren” om hjortron.

Fina flaskor med massor av olika sorters safter. Har du inte prövat Ingefäradrycken så måste du göra det!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.