Alterhedens är ett litet, lokalt företag här i min by som gör bland annat saft, sylt och marmelader från olika bär här i Norrbotten. Jag har provat några olika safter som är förpackade i snygga, höga flaskor. Min absoluta favorit är Ingefäradrycken som blir uppfriskande med kolsyrat vatten.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Alla safter från Alterhedens innehåller mycket med bär och bara bra ingredienser. Tillverkningen sker i gårdsbutiken i Altersbruk, Norrbotten. Saften tappas på långa, höga flaskor som rymmer 50 cl. Priset ligger på 55 kr per flaska och det är fina att ge som present.

Transbärssaft

Tranbär är en syrligt bär, som påminner lite om lingon i smaken. Innehåller mycket A och C-vitamin och tranbär anses förebygga urinvägsinfektion.
Jag tycker tranbärssaft är gott att blanda i drinkar, tack vare dess syrlighet. Om man blandar saften lite svagare med kolsyrat vatten blir den god som måltidsdryck.

Ingefäradryck

Det här är mina absoluta favorit! Jag har blandat den som en måltidsdryck med kolsyrat vatten och inte blandat den för stark. Ingefäradrycken passar mycket bra till mat som innehåller ingefära, till exempel sushi och poké bowls.

Havtornssaft

Havtorn är ett bär som har en vacker gul-orange färg och en smak som påminner lite om passionsfrukt. Jag upplevde havtornssaften lite syrlig och den verkliga bärsmaken kom inte riktigt fram. Om du ska plocka havtorn ute i naturen, plocka bären från kvisten. Vissa klipper av kvistarna och fryser dem för att enkelt ta vara på bären – gör inte det! Detta tar hårt på busken och det tar länge innan växten har återhämtat sig.