Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

I våras gick jag en väldigt intressant kurs ”Vilda växter i norr till mat och krydda” som leddes av Eva Gunnare från Jokkmokk. Eva är verkligen en entusiastisk och inspirerande kvinna som verkligen brinner för att plocka och ta vara på det naturen ger.
Själv slogs jag av att vi tappat så mycket kunskap om vad som är ätligt i naturen på bara några generationer.

Rallarrosen eller mjölkörten som den också kallas är helt ätbar. Roten kan ätas rå men kan upplevas lite besk och blir därför godare om den kokas eller stuvas. På våren kan man smörsteka eller koka de vinröda skotten – en slags vild sparris!
Blommorna är vackra att ha som dekoration eller så gör man saft av dem. Bladen kan torkas och användas som te.

Saften får en vacker rosa-lila färg. Eftersom den bara håller några veckor i kylen kan det vara bra att frysa in det du inte hinner dricka eller om du vill ha kvar till vintern.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag har provat att göra saft. En saft som får en fantastisk vacker färg och smaken är syrlig med citronsmak men med en örtig ton på slutet. Kul att göra och roligt att bjuda på!
Ett tips är att frysa saften då den håller bara ca 3 veckor i kylskåpet.

Recept på rallarrossaft

1,5 kg socker
2 liter vatten
20-25 rallarrosor, klipp av stammen nere. Du behöver inte plocka blomma för blomma.
2 ekologiska citroner i skivor
50 gr citronsyra

Slå ljummet vatten över alla ingredienserna och låt stå svalt i 4-6 dygn. Sila och häll upp på flaskor. Använd gärna en silduk på ställning och låt saften stå länge och droppa ur. Blandas sedan 5-6 gånger med vatten. Gott också med kolsyrat vatten.Blommorna är fina att dekorera med. Jag har plockat rallarrosblommor och lagt de i en burk och fryst dem. Tänkte att de blir fina att dekorera en drink, sallad eller på en tårta. Passa på att plocka medan de blommar!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Saft på andra blommor!

Testa också att göra saft av avdra ätbara blommor. Här uppe i norr har vi älggräs och till motsvarande recept använder man 50 st blommor. Jag skulle säga att det är liknande fläder som man också kan göra saft på.
Syrenblommor är ju ett annat alternativ, vet inte hur många blommor man bör ta, men jag tror inte att det är så exakt – pröva dig fram!