Vid entrédörren har jag två järnurnor med konstgjorda agave-plantor. Enkelt att sköta och kräver ingen vattning!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Agave i järnurnor

Jag gillar verkligen att odla, men ibland är det skönt med konstgjorda växter. De kräver ingen skötsel och har samma storlek år för år. Vid entrén till vårt hus som ligger i söder och under tak är odlingsförhållandet lite knepigt. Därför har jag valt att plantera konstgjord agave i de stora järnurnorna.

På vintern med kyla och snö har jag konstgjorda cypresser istället, skulle se lite märkligt ut med agaven som dessutom blir spröd i kylan. Då hösten kommer viker jag upp bladen på agaven och rullar in plantan i plast. På så sätt hålls bladen på plats och bryts inte av då den står kallt i förrådet samtidigt tar den mindre plats också.

Järnurnorna rostar med tiden, en naturlig process hos gjutjärn och inget som påverkar hållbarheten. Vill man få tillbaka svärtan är mitt tips att behandla med spissvärta, så här fräschar du upp järnkrukorna.

Järnkrukorna kommer från Västanvinden och växterna från Mr Plant.