Våren närmar sig och vi börjar att längta efter utelivet. Rummen inne flyttar ut och det är dags att börja planera för sommaren. Här har jag samlat några tips på hur du inreder uteplatsen på bästa sätt.
Bild lånad från Artwood.

Inred i olika ”rum”

Tänk terrassen i olika rum. Ett ställe för att äta, ett rum för att hänga och ett ställe för lite odling. Genom att skapa olika ytor får du en spänning och trädäcket känns mer ombonat och trevligt. Att ha en stor, tom yta känns inte så inbjudande.

Textil och kuddar

Visst bor vi i ett omväxlande klimat där regnskurar kommer lite nu och då men visst känns uteplatsen med ombonad om man inreder med dynor och kuddar. Vissa tillverkare erbjuder vädertåliga dynor som man inte behöver ta in vid regn. Ett exempel på sådana möbler har företaget Cane Line. Dynorna till deras utemöbler är tillverkade i speciella material som inte suger upp fukt och har inbyggda kanaler som ska göra att regnvattnet rinner ut. Man ska tydliga ställa dynorna på högkant då det inte används för att optimera dränaget. Tyvärr så är prislappen på dessa möbler hög…
Du kan också inreda terrassen med lådor där du kan förvara dynor och kuddar då det regnar.

Ett tak över uteplatsen ger en inramad känsla och skyddar också från regn. En stor terrassmarkis skyddar mot solen och regnskurar. Även ett större parasoll ger samma känsla till rummet.
Bild lånad från PR Home.

Tak skyddar och skapar en mysig känsla

Att kunna ha en uteplats med tak skapar skydd och ger dig större möjligheter att inreda med textil. En pergola med segelduk kan också ge ett skydd och inramat uttryck. Har man inte det så kan ett stort parasoll ge samma känsla.

På min terrass har jag planterat den livskraftiga åkervindan eller ängsvinda som är väldigt enkel att sköta och växer som ogräs. Under entrétaket har jag konstgjorda agave, dessa kommer från Mr Plant. Mycket sol och torka gör det svårodlat i de stora järnurnorna, så då funkar de konstgjorda växterna bra!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Växter och blommor

Grönska ger en härlig känsla till uteplatsen. Att plantera tåliga växter i stora krukor underlättar skötseln och om du väljer tåliga växter behöver du inte ha gröna fingrar. Konstgjorda växter kan också fungera, men tänk på att solen sliter hårt och kan göra att de bleknar snabbt och att bladen inte håller. Tillverkarna brukar inte garantera att dessa håller för utomhusbruk.
Kryddor är tacksamma och kräver inte så stor yta. Ställ ut ett bord på terrassen i ett soligt läge och odla dem där. Köp färdiga plantor på våren och plantera dem i större krukor som håller fukten längre. Kul att gå och plocka till sommaren grillmiddagar!

En matta ramar in

Köp en matta som håller för utomhusbruk och sätt den under bordet eller sovbordet, det skapar en trevlig rumskänsla. Jag har hittat en vädertålig matta på Rusta som har funkat fint. Behöver du en större matta kan du ju kombinera två större och lägga dem tvärs över.

Ljusslingor ger ett mysigt intryck och nu finns det även solcellsdrivna varianter som fungerar riktigt bra. Dessutom slipper du tänka på eluttag och annan eldragning.
Bild lånad från PR Home.

Mysigt med ljus och belysning

Levande ljus och fin belysning skapar en mysig känsla till uteplatsen. Själv bor jag i Norrbotten och tycker det är så exotiskt med mörka, varma sommarkvällar, något som vi inte kan uppleva här då vi har midnattssol! Myggljus är nog det enda ljus som vi kan tända under sommaren…
Nu finns det också många solcellsdrivna lampor som tänds och släcks beroende på ljus. De förenklar ju också kabeldragning då du inte behöver ha ett uttag i närheten.

Fin solcellsdriven utelampa som tänds när det blir mörkt och håller för väder och vind.
Bild lånad från PR Home.