Här har jag samlat goda råd för dig som funderar på att inreda ett barnrum på ett bra sätt. Dessa råd passar bra för ett rum till de mindre barnen, låt säga ungefär 2-7 år.

 

 

Härliga och kreativa husritningar! Foto:Helena Sunström, Inredningsblogg Villa Varm

Låt barnet få vara med!

När ni börjar planeringen med färg och form låt barnet få vara med och bestämma. Det är ju barnets rum! Ett barnrum kommer man att göra om allt eftersom barnet växer – därför behöver man ju inte tänka så långsiktigt. Det är ju dessutom så roligt och ta del av hur barnet vill ha det.

 

Svarta tavlan – en klassiker i ett barnrum. Den här har vi gjort av en masonitskiva som vi målat med svart skoltavelfärg. En list under samlar upp det värsta kritdammet. Skivan har kapats i en rolig form. Kedjan och bultarna gör upphängningen som en kul detalj. Kalle Ankamotivet har jag målat med akrylfärg. Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Säkerhet

Ett barnrum ska kännas säkert. Fundera ut vilka risker som kan finnas. Höga skåpar ska förankras i väggen.

 

Bra belysning – rätt belysning

Tänk på belysningen – den är viktig. Först behövs en bra allmänbelysning när barnen ska leka i rummet och då rummet ska städas. En bra arbetsbelysning behövs vid t ex ett pyssel-/skrivbord. Mysbelysning som inspirerar till sagostunder behövs också. Natt belysningen får inte heller glömmas bort. De flesta barn känner sig trygga och sover bätte med en nattlampa tänd. Ikea har många bra lampor som ger ett mysigt sken på natten. Det finns även diodlapor som man sticker in direkt i väggkontakten, ett ljusrelä känner av då det blir mörkt och lampan tänds. Kombinationen av diodlampa och ljusrelä gör att man kan ha den inkopplad i väggen hela tiden till en minimal elförbrukning.

 

 

 

 

Musse -Pigg målad direkt på vägg.

Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Förvaring

Bra förvaring är ett ständigt återkommande ord för att skapa ordning. Gör förvaringen enkel så att barnen själva kan hålla ordning – och uppmuntras till det. Det kan också vara bra att ha förvaring på lite högre höjd i rummet. Kanske storasyster har saker som hon är rädd om och inte vill att lillebror ska nå dem?

Jag läste en undersökning att i snitt har ett barn i Sverige ca 500 leksaker. Hur ska man kunna skapa ordning med så många leksaker? Jo, rensa! Barn har sina favoritleksaker – rensa ut och lägg undan de som inte behövs. Sedan är det ju roligt för barnen att byta ut efterhand. 

 

                     

Förvaring i en byrå samt Lack-hyllor från IKEA. Vid sängen en hylla monterad högre upp för att inte lillebror ska nå upp… Foto:Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Det är detaljerna som gör det

Håll dig till en linje i inredningen – det skapar en helhet och allt ser mer genomtänkt. I vårt fall ville vi ha Disney och Musse-Pigg prägel på rummet. Ta in några små väl genomtänkta detaljer, det gör pricken över i:et. Här har jag gjort en dörrknopp av cernitlera formad som en Musse-Pigg. Jag har limmat den på en vanlig enkel dörrknopp. Cernitlera hittar man i hobbyaffärer, leran härdas sedan i en vanlig ugn.

 

…och för dig som ska bygga nytt

Går du i hustankar och tänker bygga hus kan du verkligen planera för ett bra rum! Ett sovrum på 10 kvadratmeter är ett litet sovrum. Visserligen räcker ytan till då barnen är riktigt små, men då barnen blir större behöver de även mer plats. Vi på Villa Varm brukar rekommendera våra kunder att planera barnsovrummen till minst 12 kvadratmeter. Här kan du läsa mer om vad man ska tänka på då man ska göra husritningar.