Grönkål är en spännande grönsak som på senare tid verkligen blivit trendig. Ett bra tips är att göra chips av kålen, ett bra sätt att ”lura” i dem som egentligen inte är så förtjust i kål.
Här hittar du mitt recept på en hel långpanna med grönkålschips och några andra tips på vad du kan göra med kålen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Recept på grönkålschips

Grönkål, ca 2-3 hg
Olivolja
Salt och ev. övriga kryddor

Skölj kålen och bryt den i mindre bitar. Ringla olivolja över och ”massera” in oljan och salta. Jag använde ett gott, smaksatt salt med parmesan från Nicolas Vahe , men du kan ju ta det du gillar. Smaka av kålen så du känner att den är tillräckligt salt.
Bred ut p en långpanna, det kan vara kanska tätt på plåten eftersom de krymper då de torkar. Grädda mitt i ugnen ca 10-13 minuter, pröva dig fram hur din ugn gräddar.
Kålen ska bli ganska mörk och det ”knäpper” i den då den torkar.

Så gott! Du måste prova. Ät grönkålschipsen som ett nyttigt snacks eller använd den som ett knaprigt tillbehör till en maträtt. Kanske kan du lura en som inte äter grönsaker…
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Andra tips med grönkål

Grönkål kan du använda i en massa andra recept. Här kommer några tips:

  • Paj – grönkålspaj är ett vanligt sätt, men använd den i andra pajer också. Steker man den före så blir den lite mjukare och grönare i färgen
  • Sallad – skär den lite tunnare och marinera den med olivolja eller en annan god vinegrett-dressing
  • Köttfärssåsen – stek med finhackad grönkål i köttfärssåsen och vips har familjen ätit mer grönsaker!
  • Omelett – stek lite lök, paprika och grönkål innan du slår över äggsmeten. Grönare och godare!
  • Smooties – blanda i med frukter och gör en nyttig drink

Den här grönkålen är odlad här uppe hos oss i Norrbotten i ett projekt som heter Gröna Näringar, projektet ska stimulera till ökad användning och odling av lokala grönsaker.
Fördelen med grönkålen är att den tål frost och kan därför skördas långt in på säsongen. Jag plockade själv grönkål i snön en gång, då jag skulle baka en grönkålspaj till glöggfesten!
Här på bilden syns Redbor längst fram, bakom ligger Palmkål/Svartkål. Till höger Winterbor och Emerald Ice och till vänster Midnight Sun.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Grönkål i en bukett

Har du odlat och fått en stor skörd, kan det vara kul att använda  grönkålen som en vacker bukett. Eller använda den tillsammans med andra snittblommor. Byta gärna vattnet ofta, då det lätt kan börja lukta från det.

Svartkål eller Palmkål, den här heter Nero di Toscana har riktigt vackra blad som verkligen påminner om en palm. Här har jag satt flera blad i en glasvas – enkelt med maffigt!
Vasen kommer från Ernst. Byta ofta vattnet, då det snabbt kan börja lukta lite illa.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.