Vi har målat vår vinterstuga med grå tjärvitriol från Auson, en bra behandling som ger ett bra skydd för träpanelen och en fin grå färg. Här håller vi på att måla andra varvet, bli inte orolig om färgen ser brun ut, det gör den till en början!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag får många frågor om vad vi har använt för färg på vår sportstuga. Många känner till järnvitriol som är ett pulver som man blandar ut i vattnet, det enda som denna produkt gör på träet är att man påskyndar processen för att träet ska bli grått – den ger alltså inget skydd. En annan nackdel är att fasaden kan bli flammig beroende på virkets yta eller om fasaden utsätts för väta innan järnvitriolen torkat.
Det gör däremot inte tjärvitriol, det är en blandning av trätjära, balsamterpentin och grått färgpigment. Tjäran sugs in i träet efterhand och ger fasaden en skyddande yta. Det gråa färgpigmentet stannar kvar på ytan och ger ytan den gråa färgen. Vi använde tjärvitriol från Auson.

Här är huset målat två varv och det har gått något år. Nu har tjäran dragit in i träet och det gråa färgpigmentet kommit fram.
Uppdatering: Jag har fått många som undrar vilken kulör som vi har på fönster och övriga plåtdetaljer. Kulören heter Mörkgrå och har RAL 7012.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Tips när du ska måla

  • Rör om färgen ibland under tiden du målar, så att inte färgpigmenten hamnar i botten. Risken är annars att du får ett ojämnt resultat.
  • Färgen är ganska rinning, den är inte att jämföra med en vanlig akrylat färg som är tjockare. Därför är det vtiktigt att maskera ordentligt så du inte får färg på de delar som du inte vill måla.
  • Tänk också på att färgen torkar långsamt och är kladdig innan den torkat.
  • Måla i två varv, solen skapar processen att tjäran drar in i träet. Vi målade första varvet ena året och det andra varvet år två.
  • Handsprit är bra för att lösa upp tjärvitriolen om du har fått den på händerna.
  • Förvara penslar som du vill använda igen i en färgburk med lite tjärvitriol i botten, då torkar de inte.
  • Tänk på att tjätvitriol kan man bara använda på rent, obehandlat trä. Det får alltså inte vara grundmålat.

Vi valde gråa fönster och takavvattning i en mörkgrå kulör, för att fönsterna skulle smälta in i fasaden. För att inte huset skulle kännas dystert så valde vi dörrarna i en varm, lite bränd orange-kulör. Eftersom huset står i Lappland, får den färgen symbolisera midnattssolen! Färgen har koden S2570-Y70R.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Fasaden en mörk vinterkväll.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Liggande panel målad med grå tjärvitriol. Möblerna kommer från Artwood och lyktorna och järnkrukan kommer från Affari. Enen är konstgjord och kommer från Mr Plant.
Uppdatering: Många har undrat vilken kulör som vi har på fönster och övriga plåtdetaljer. Kulören heter Mörkgrå och har RAL 7012.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.