Balkongräcken är utsatta delar på ett hus och det är viktigt att man underhåller den målade ytan så att räcket håller länge. Nu i sommar har jag målat om räcket och pelarna med den nya färgen Alcro Bestå Utsikt. Det är egentligen en fönsterfärg som passar utmärkt till utvändiga snickerier.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Färgerna som jag använt kommer från Alcro. Tack för all hjälp med färgval, Colorama i Piteå!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Alcro Bestå – ny färg från Alcro

Jag har använt Bestå, en ny serie från Alcro. Färgen är vattenbaserad och lite så där lagomt tjock, så att den inte rinner så lätt. Jag valde kulören ”Bomull” som motsvarar den vanliga snickerikulören NCS 0502-Y, som också kallas Stockholmsvitt.

Färgerna som jag har använt:

  • Alcro Komplett – grund och täckfärg för metall
  • Alcro Bestå Grundfärg Trä – vattenbaserad grundfärg för trä
  • Alcro Bestå Utsikt – vattenbaserad täckfärg för fönster och snickerier. Jag använde den även till vårt metallräcke, då det är en tålig färg men också för att få samma nyans på hela räcket och pelarna vid entrén.

Viktigt att rengöra innan du börjar måla. Har du mycket algpåväxt, tvätta med Alcro Alg & Mögelfritt.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Rengöring

Innan du börjar är det viktigt att rengöra ytan som ska målas. Pelarna och räcket var mest smutsigt och hade bara några få ställen med lite svart mögel. Jag började med att skura allt med såpa, varmvatten och en rotborste. Sedan tog jag Alcro Alg & Mögelfritt och blandade ut en lösning som jag sedan tvättade ytan igen med för att få bort och döda ev. mögel som ligger kvar.

Skrapa ordentligt där färgen har lossnat eller håller på att lossna. En bra skrapa gör jobbet enklare.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Underarbete

Skrapa bort all lös färg och om det börjat bubbla upp färg som kommer att släppa. Skaffa en bra målarskrapa, det gör jobbet lättare! Grundmåla sedan på de ytor som du skrapat. Till överliggaren på räcket använde jag en trägrundfärg och till räcket i stålrör använde jag en metallgrundfärg. Ett varv med grundfärg räcker.

Till stålräcket använde jag den här grundfärgen, målade på de ställen där färgen var bortskrapad.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Målning

När grundfärgen har torkat enligt anvisningen är det dags för själva slutstrykningen. Här använde jag Alcro Bestå Utsikt både till trädetaljerna och stålräcket. Utsikt är en snickerifärg som ger en tålig yta och fungerar både på trä och metall. Dessutom valde jag att bryta den i NCS 0502-Y, som också kallas Stockholmsvitt.

Målat och klart! Nyfiken på hur det såg ut innan jag började? Här ser du hur det såg ut i våras.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Börja senare och sluta tidigare

Visst är våren den bästa tiden för målning, när temperaturen börjar bli rätt och luften är torr. Men man kan måla senare på sommaren också. Dock får man ha lite koll på när det blir dagg i luften. Även om det är varma sommardagar så kommer daggen och gör att det blir fuktigt både i luften och på ytor.
Jag målade för länge en kväll, det var varmt och skönt ute. På morgonen upptäckte jag att ytan inte alls hade torkat utan istället var den alldeles blöt och rann likt vattenfärg över kanterna!