Jippie! Trädet lever! Jag känner mig omåttligt stolt över att ha klarat övervintra mitt olivträd. Jag har försökt en gång tidigare men då misslyckades jag. Här har jag samlat mina bästa tips på hur du gör – utan ett orangeri!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

  • Plantera i en mindre kruka – trädet hade jag under sommaren i en större kruka. Alldeles för stor för att kunna ha den inne över vintern. Därför planterade jag om trädet i en mindre plastkruka, som det var i affären då jag köpte det.
  • Ställ det svalt men ändå ljust – under vintern behöver olivträdet ljus det ska inte stå i mörker. Jag hade trädet i vårt garage som inte alls är lika svalt som det står att man ska förvara olivträd i, det håller säkert en 17-20 grader! (Alltså har det mindre betydelse, i alla fall för det här trädet)
    Trädet fick stå under ett fönster och fick alltså lite ljus uppifrån, inte direkt ljus.
  • Bladen faller – bli inte orolig när trädet fäller bladen! De tjocka, läderartade bladen tappade trädet i början. Men senaremellan  under vintern började trädet skjuta nya, tunna, gröna blad.

Efter vintern har jag nu tagit in det i ett fönster. Bladen är gröna och trädet skjuter nya skott, dock är bladen tunna och inte så där tjocka och läderartade som olivträd brukar ha, men det kommer med solen hoppas jag!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

  • Vattna sparsamt – låt trädet torka ut mellan vattningarna. Jag har vattnat trädet ordentligt några gånger och då har det fått en ordentlig rotblöta. Sedan har det fått torkat ut ordentligt.
  • Mer ljus i mars – nu i mars såg jag att trädet behöver mera ljus. Jag tog in det och nu står det i ett fönster.
  • Gödsla – när våren och solljuset kommer, sätt lite växtnäring i blomvattnet då du vattnar.
  • Dags för utplantering – låt trädet vänja sig med det starka solljuset och kyliga nätter. Ta därför in trädet i början och håll det lite i skuggan så inte bladen bränns. Ett olivträd tål en lätt frost. Jag råkade lämna mitt i uterummet när det blev kallt ute, bladen vissnade och det såg ut som om det behövde vatten! In i värmen med det och vattnade med lite ljummet vatten – efter en dag så var det fint igen.

 

Så här såg trädet ut då jag köpt det. Jag planterade det i en stor kruka tillsammans med sommarblommor. När hösten kom planterade jag om det i en mindre kruka, samma som trädet stod i när jag köpte det.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.