Visst är det roligt att kunna odla sina egna sommarplantor eller köksväxter! Jag är uppvuxen i ett hem där min mamma odlade allt från blommor till tomatplantor. Ja, mamma Inga-Britt har nog svart bälte i odling!
Nu när mina barn blivit äldre känner jag att jag har mer tid, så nu hinner jag också att odla. Jag tycker det är kul att ha lite sommarblommor som jag odlar i krukor på terrassen. I växthuset odlar jag tomater, gurka och paprikor som jag själv driver upp. När man frösår själv så kan man ju också sätta ut lite extra sommarblommor i rabatterna och även kunna plocka in snittblommor.

Ett bra tips som min mamma lärt mig är att fröså i glasslådor som man klär med plast från jordsäckar. Rötterna får det mörkt och det är enkelt att sedan lyfta ut alla plantor.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Vad är att skola om?

Det kanske låter lite roligt att plantorna ska gå i skola! Men när man frösår så växer det upp massor av plantor och de växer ihop väldigt tätt. Om man inte skulle skola om dem så kommer de inte att växa upp och utvecklas till fina växter. Det är därför som man delar på dem och ger dem större plats. Dessutom får de mer jord och torkar inte lika lätt.

Det här är mina gurkplantor som jag sått en och en . Här har de kommit upp med ett bladpar och dessa kommer jag att sätta i större krukor då det vuxit till sig och blivit större. Om dessa hade varit planterade i grupp så hade jag inte skolat om de ännu, eftersom de är så små. Då det fått fyra blad är det dags att skola om.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Här har jag lyft ut plantorna, det är enkelt i och med plasten. Plantorna på bilden är grön rävsvans, en väldigt dekorativ sommarblomma som jag planterar med dahlior. Sorten heter ”Viiridis”” och fröet har jag köpt hos Impecta.  Jag köpte en fröpåsen ifjol och sådde bara en lite del, i år sålde jag från samma påse och fick massor av plantor!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Så här skolar du om plantorna

När växten har fått fyra blad, alltså först de två bladen som kommer först och sedan två nya blad, totalt fyra blad, då är det dags att skola om. Min mamma har alltid frösått i typ glasslådor som hon klätt med plast från jordsäckar. Fördelen med det är att rötterna får mörker tack vare den mörka plasten, dessutom är det enkelt att lyfta upp plantorna när man ska dela upp dem vid omskolningen. (Jorden som man sår i är då vanlig jord som man bara toppar med lite såjord.)

Här kan du ”lyxa till det” och välja ut de starkaste och finaste plantorna! Passa också på att sätta ner de djupt i krukorna, eftersom de ofta drar sig mot ljuset och blir lite rangliga.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.