Grå väggfärg från Nordsjö

Äntligen – efter att ha avverkat ett halvt dussin provburkar hittade jag rätt kulör. Väggfärgen heter Nordsjö Original Väggfärg Matt glans 7 och kulören är NCS 2502-Y en varm, grå ton mot gult.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm

Måla med provburkar och hitta rätt färg!

Jag håller på att planera för att måla om vardagsrummet och köket. Underlaget är en redan målad väv, så något underarbete behövs inte – bara att sätta igång att måla! Det stora jobbet har varit att hitta rätt kulör och då är provburkar en riktig bra hjälp.

Det är roligt med färg tycker jag. Att välja ut sin kulör kan ta lite tid, men det är det värt! Det är ju viktigt att man trivs med sin färg och känna att man valt rätt. För att göra valet lite enklare är det bra att man har koll på hur NCS-systemet är uppbyggt.
Första två siffrorna anger procenten svarthet och de andra två är procenten kulörtäthet. Koden efter strecket anger hur färgen är placerad på färgcirkeln. Ett exempel: NCS 0525-R05B är en ljusrosa färg, alltså mycket lite svart och en ljus kulör, hör till den röda färgcirkeln med ett litet steg till blått.

Jag köpte provburkar i några olika kulörer, testade först bland annat Sadolins nya kulör Classic Statue, den var snygg men jag tyckte att den i visst ljus slog mot lila vilket inte blev som jag hade tänkt.

Provburkar från Nordsjö

Det tog sex provburkar innan jag hittade rätt kulör! Provburkarna rymmer 0,5 liter och på färghandeln får man den bruten i önskad kulör. En burk kostar ca 49 kr och räcker till en ordentlig yta för att se kulören på väggen.

Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.

Så väljer du rätt färg till din vägg:

  • Köp provburk av den kulör du tänkt måla
  • Måla upp flera ytor i rummet, så man ser färgen i olika ljus
  • Ha inte bråttom – låt färgen sitta uppe ett tag så du får se den i olika ljus under dagen
  • Ta hjälp av personalen i färghandeln om du inte är nöjd med kulören. De har stor kunskap och kan komma med nya förslag.