Inlägget är ett samarbete med Textilgallerian – se deras sortiment av rullgardiner här!

Med rullgardiner inreder du på ett enkelt sätt och om du vill kan du också få en funktion i själva gardinen beroende på vilken väv du väljer. Här kan du välja bland helt mörkläggande, ljusgemonsläppliga eller mönstrade tyger.

Jag tycker rullgardiner är fina att använda i rum där du inte vill eller kanske inte får plats med vanliga gardiner. Hemma har jag valt rullgardiner i tvättstugan och i sovrummen för den mörkläggande effekten.
I vår vinterstuga har vi valt rullgardiner för att kunna stänga ute för insyn då vi inte är där och för att inte möbler och textilier ska bli solblekta. Dessa rullgardiner är måttbeställda och sitter i fönsternischen och därför så syns de inte då det är upprullade.
När vårsolen kommer är det bra att kunna rulla ned dem om man ska se tv eller inte vill bli bländad.

Mörkläggande rullgardiner

En mörkläggande gardin stänger ut ljuset på ett bra sätt, kanske använder du den för att sova bättre eller för att inte bli bländad då du ser på tv. Ett annat användningsområde är om du vill hindra solens blekande strålar eller förhindra insyn i ett fritidshus då du inte är där.

I vårt vinterhus har vi satt rullgardiner som är mörkläggande, perfekt för en god nattsömn men också bra när vi stänger stugan för säsongen. Trägolv och textil skyddas från det solblekande ljuset då stugan inte används.
Bilder: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Ljusgenomsläppliga rullgardiner

En rullgardin som släpper igenom ljus är bra att använda om du vill förhindra insyn men samtidigt få in ljuset. Den behöver inte vara måttbeställd för fönsternischen, utan passar bra att sätta över fönstret.
Tips! – Sätt rullgardinen uppe vid taket, då får man en känsla av att takhöjden är högre än vad den egentligen är.

Vill man förhindra insyn men ändå få in ljuset är en tunnare rullgardin en bra lösning. Extra arbetat blir intrycket om man måttbeställer så att rullgardinen passar i förnsternischen, det ger en fin inramning. Den här modellen heter Ruth och kommer från Kirsch.
Bild lånad från Textilgallerian.

Rullgardiner med dekor eller färg

Vill man få mer dekor i fönstret kan en mönstrad eller färgad rullgardin vara en bra idé. Många av de färgade varianterna är dessutom mörkläggande.

I ett barnrum passar det fint med en mönstrad rullgardin som den här från Mairo. Bra om den samtidigt är mörkläggande för en bättre sömn hos de små!
Bild lånad från Textilgallerian.