Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm. Miljöbild vardagsrum, målad finväv med glans 3.

Det är många beslut som ska fattas då man håller på att bygga hus. I veckan fick jag ett samtal från en huskund som undrade vad hon skulle sätta på väggarna. Hon ville ha någon typ av väv men inte den offentliga ”väntrums-väven” om ni förstår vad jag menar. Det är roligt när kunderna vänder sig till mig som hustillverkare med sina inredningsfrågor! Eftersom jag brinner för allt som rör inredning känns det kul att hjälpa till.

 

Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm. Närbild på finväv målad med väggfärg glans 3.

Finväv

Mitt råd till kunden är att sätta upp en finväv av glasfiber. På målarspråk heter den G 100 och har en struktur som ett kraftigare linnetyg.

Tänk på detta då du ska sätta upp väven:

  • Eftersom väven är gjord av glasfiber behöver man inte sätta några remsor.
  • Var noga med underarbetet – spackla och putsa alla skarvar och ojämnheter.
  • Väggen rollas med vävlim innan väven sätts upp. Välj lim av ett bra märke!
  • Det är viktigt att det inte finns skräp på väggen då väven sätts upp, annars finns det risk att väggen inte ser slät ut då väven torkat. Gå över med sandpapper på alla väggar som ska vävas.
  • Låt skarvarna hellre vara lite glesa än ligga omlott, då det finns risk att skarven blir väldigt synlig.

Måla matt

När väven väl är på plats och limmet torkat är det dags för målning. Mitt råd här är att måla med en matt färg. I färghandel kommer man troligtvis säga att det inte är någon bra idé, eftersom man då inte kan torka av väggen. Men en matt färg ger ett mycket elegantare resultat, väggen känns mer som en tapet. Man kan faktiskt torka av en matt vägg till viss del, men det bästa sättet att få bort skavanker är faktiskt att måla över dem. Jag har gjort det själv och det funkar perfekt, bli bara inte orolig över skillnaden mellan den nya och den gamla färgen – det löser sig efter torktiden!

Glansen mäts i en speciell skala. Riktigt matt färg har glans 3, den används till tak. Avtorkningsbar färg börjar vid glans 10. Mitt råd för snygga väggar är att välja glans 3. Om du vill kunna torka av väggarna ordentligt –  välj glans 10.