Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm. Den nya tapeten på bilden kommer från Eco Wallpaper ur kollektionen Design #3 nr 5161.

Just nu håller vi på att tapetsera om ett av rummen på övervåningen.Jag tänkte ta tillfället i akt och ge några goda råd om att tapetsera i allmänhet och i synnerhet med Easy up eller sk non woven som tapettypen kallas.

1) Underarbetet – var noga med underarbetet riv bort lösa tapetflikar och putsa bort ev. ojämnheter. Spackla alla skarvar och hål. Ta inte för mycket spackel då blir det mycket jobb med putsningen! Ta hellre tunt och fler varv istället.

2) Planera tapetseringen – ta en stund och fundera ut i vilken ordning som rummet ska tapetseras. Kontrollera om väggarna är raka. Dra en hjälplinje med vattenpasset så man har en rak linje att utgå ifrån. Gör iordning ett tapetserar bord, ta fram roller och penslar för limmet, vattenpass, skärlinjal, tapetkniv och nya skärblad.

3) Rolla tapetklistret med en bred roller, doppa direkt i limhinken så du får på bra med lim. Limma direkt på väggen, var noga med att hela ytan täcks av lim. Måla upp mot taklisten med lim. Rolla bara en yta som motsvarar en våd innan du känner dig varm i kläderna!

4) Skär tapetvåden. Ta till så du har lite i överkant mot listen. Om tapeten har en lång mönsterrapport (den på bilden har 53 cm) utgå ifrån den lilla mönstersymbolen på baksidan på den första våden. Detta underlättar kommande arbete – då har man lättare koll på vart i mönstret man är.

5) Sätt upp våden. Stryk fast den med handen och gå efter med en tapetserarborste. Var noga med att stryka ut alla blåsor. I vissa fall kan man känna att tapeten bakom släppt då limmet trängt igenom – det är ingen fara! Blåsan försvinner då limmet torkat! Renskär mot taklisten. Torka bort alla limrester innan limmet torkar.

6) Skarvar. Var noga med att skarvarna går mot varandra men ta inte i för hårt så tapetkanten skadas – lagom är bäst.