Uterummet ska få ett nytt bord. Vi vill ha ett matbord till sofforna så att man kan sitta och äta i uterummet. Tyvärr finns det inga bord som tillverkas i den höjden, antingen blir det ett soffbord som blir för lågt eller så ett matbord som blir för högt.

Därför har vi ritat ett eget bord som en lokal snickare låtit bygga. Bordet är i stavlimmad furu och jag ska behandla det själv. På nätet hittade jag Osmo Hårdvaxolja som finns i några olika pigmentereringar:

Osmo Hårdvaxolja finns i dessa pigment. Jag lutar åt färgen 3074 Grafit som kommer att passa fint mot sofforna. Ytan blir sidenmatt vilket jag tycker om, den får inte blänka utan kännas oljad.
Bild lånad från Welin & Co.

Uppdatering:
Bordet har jag nu behandlat, men jag använde en annan hårdvaxolja från Trestjerner i färgen ”Fjällgrå” här kan du se hur jag gjorde och hur resultatet blev.

Så här använder du hårdvaxoljan

  1. Applicera på rent och torrt trä med en pensel, roller eller trasa beroende på hur intensivt du vill att färgen ska bli. Viktigt att torka bort ev. överskott med en luddfri trasa. Tänk på att trasor som används kan självantända!
  2. Låt torka ett dygn.
  3. Möbler appliceras två gånger.
  4. Låt torka igen och ytan är klar. Prova alltid innan på ett osynligt ställe eller en provbit så du ser hur färgen blir.

Här hittar du en utförlig PDF på hur du använder hårdvaxoljan.