Hårdvaxolja är ett bra sätt att behandla ett bord med. Här har jag behandlat ett stavlimmat furubord med en grå hårdvaxolja. För att få en ännu slitstarkare yta har jag toppat med en ofärgad hårdvaxolja. Detta ger en tålig och matt yta till bordet.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Så här oljar du ett bord med hårdvaxolja

Jag skrev tidigare ett blogginlägg där jag planerade att använda hårdvaxolja, men jag använde mig av en annan pigmenterad olja än den jag först hade tänkt.
Här beskriver jag hur du går tillväga. Bordet som jag oljat är av stavlimmad furu och har synliga kvistar. Eftersom bordet var färdigslipat från snickeriet har jag inte behövt putsa det. Annars får man se till att ytan är jämn och fin innan man börjar olja.
Vårt bord står i ett uterum som under vinterhalvåret är kallt, därför valde jag en hårdvaxolja som är tålig även om klimatet inomhus skiftar. Jag ville också ha en matt, sidenlen yta och inte något lack.
Hårdvaxoljorna köpte jag på Bygma i Piteå.

Kulören som jag använde heter ”Fjällgrå” från Trestjerner och är egentligen en golvolja, något som jag tycker är bra då den är tålig. Tänk på att träets struktur påverkar det slutgiltiga resultatet och att fler varv ger en mustigare färg.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Jag använde en trasa och hällde upp den pigmenterade oljan på en papptallrik. Jobba längs med träet och arbeta ut oljan i ett tunt lager. Jag ville att man skulle se träets struktur så därför gjorde jag bara en strykning.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Sonens söta furupall fick en mer trendigare färg i grått. Den passar fint in som en inredningsdetalj i rummet!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Bordet och pallen har fått den första strykningen av den gråa hårdvaxoljan från Trestjerne, färgen heter ”Fjällgrå” och jag nöjde mig med ett varv.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Efter någon dags torkning av den pigmenterade oljan var det dags att dra på den ofärgade. Här använde jag Osmos ofärgade, som jag strök på två gånger på själva bordskivan, för att den skulle få en tålig yta. Ben och underrede gjorde jag bara en gång.
Jag penslade ut och sedan gick efter med en trasa så att det inte skulle bli för tjock yta. Det är viktigt att man inte drar på för mycket, torka av eftersom.
Låt gärna bordet stå och torka och att oljan får härda ett par dagar innan du använder ytan.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Här är burken, den här lilla burken på några deceliter räckte gott och väl. Bra att ha kvar för att kunna stryka på igen då ytan börjar kännas torr.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Den färdiga ytan, ett varv med den pigmenterade oljan, jag ville inte ha den för grå och därför strök jag den bara ett varv.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Det färdiga resultatet! Vi är supernöjda, ytan är riktig tålig och lätt att hålla ren, man behöver inte vara rädd för märken efter ringar från fuktiga glas eller liknande. När man känner att ytan är torr så stryker man bara på ett varv av den ofärgade oljan, något som vi ännu inte behövt göra. Bordet har vi nu använt i ett halvår.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.