Bild från Byarums Bruk. Bänken Block finns i två olika bredder 50 resp 82 cm. Priset för den smala ligger på ca 9 000 kr. Mårten Cyrén ligger bakom designen.

Småländskt hantverk sedan 1700-talet

Sommaren är här och med den flyttas inredningsfokuset utomhus. Jag upptäcker platser i trädgården som saknar en sittplats. Jag har fallit för de snygga sofforna och bänkarna från småländska Byarums Bruk. De är gjutna för hand i sand, tekniken är gammal och den äldsta modellen är daterad 1730. Det jag gillar är att man kombinerar hantverket med ny design, bl a har Mårten Cyrén tagit fram flera snygga modeller. Priserna kan kanske vid första anblicken verka höga, men man ska komma ihåg att det är svenskt hantverk av hög kvalité som håller i generationer. Vem vet, kanske det blir framtidens fynd i Antikrundan…

Bild från Byarums Bruk. Den nya bänken Vilamoura presenterades på årets möbelmässa och är designad av Mårten Cyrén. Bänkarna kan ställas ihop och bilda en ”långbänk”, lägg märke till de tillplattade armstöden med plats att ställa morgonkaffekoppen på!