När man ska  bygga hus  är det många val man måste göra. Det är ju jättekul att få sätta sin prägel på sitt hem men samtidigt svårt att veta vad man ska välja. Jag har själv varit i den situationen och gjort både bra och dåliga val. Här har jag samlat några goda råd om vad man ska tänka på då man inreder sitt nya hus med just golv.

Blanda inte

Välj ett golv som du trivs med och lägg det i hela huset. Att blanda olika typer av golv i ett hus ger ett rörigt intryck. Ett genomgående golv skapar en lugn grund till övrig inredning. Ställ dig frågan – vad tilltalas jag av och vad är egentligen min stil? Ett golv ska man ha länge, väggar kan enkelt tapetseras eller målas om. Idag får vi influenser från inredningsprogram och magasin och då är det lätt att falla för de trender som råder just nu.

Olika ytbehandlingar

På marknaden idag ser vi en rad olika typer av ytbehandlingar beroende på hur man vill att sitt golv ska se ut och kännas. Ja, just det kännas – i ett nybyggt hus med golvvärme går man ju gärna barfota och då känns ju materialet också! För att få en mer levande yta är vissa golv borstade, då framträder träets ådringar mer. Jag har inte haft något borstat golv själv, men eftersom golvet inte blir helt slätt, borde det lättare samlas smuts i ådringarna. Det tror jag gör det svårare att hålla rent. 

Oljade golv var för ett antal år sedan det hetaste inslaget, man ville få den rätta träkänslan och ev. skador i golvet skulle lättare repareras. Men så till de oljade golvens stora men – de måste ju oljas regelbundet. Kanske inte så konstigt att oljade golv helt har försvunnit från bl a Tarketts produktsortiment. Hemma hos oss har vi idag endast ett ekbord som ska oljas och det räcker bra!

Ett alternativ till oljade golv är att välja ett mattlackat golv, det ger samma mjuka känsla som ett oljat och man slipper jobbet. Jag har själv ett sådant golv på övervåningen. Det jag ser som nackdelen med ett mattlackat golv är att ytan är svårare att hålla ren, fotavtryck syns lätt på de ställen där man går mycket. Förmodligen är det fett från huden som liksom fastnar på golvet.

Tjocklekar på golv

I en husleverans från Villa Varm ingår som standard ett 14 mm trägolv i alla torra utrymmen. Vi har valt att jobba med Tarketts produkter. Golvet heter Salsa och är ett trestavs parkettgolv. Slitskiktet är 3,6 mm vilket gör att man kan slipa om golvet flera gånger. Det kan ju kännas tryggt att veta att man har möjlighet att fräscha upp sitt golv efter ett tag! Själva golvplankan är uppbyggd av en träkärna vilket gör golvet mjukt att gå på. Jämför man det med ett tunnare golv finner man att det istället är uppbyggt av en träfiberskiva (HDF). Det golvet känns stummare att gå på. Kolla med din hustillverkare vilket trägolv som ingår och lär dig mer om de olika golvtyperna!  

 

Färger och åldrande

Idag ser vi fler och fler färger på golven, både riktigt vita och mörka till och med svarta golv! Tänk på att trä är ett naturmaterial som ändras med tiden. Solljuset är den faktor som bidrar mest till att golvets färg ”åldras”. Vissa golv blir ljusare och andra mörkare. Det kan därför vara viktigt att du tar reda på hur just ditt golv kommer att bli i framtiden.

Idag bygger vi ju dessutom hus med stora fönster och allt ljusinsläpp kommer att påverka golvets utseende med tiden. Tarkett har nu gjort en UV-klassning på sina trägolv från 1-3 som anger hur mycket golvet påverkas av ljuset. 

Tänk praktiskt!

Ja, det kan ju låta tråkigt och man har ju hört det förr men tänk ändå på vilket golv du väljer. Jag kan lätt förstå varför ekparketten är så populär – den kamouflerar damm på ett mycket effektivt sätt! Dess gråbeige färg gör att dammet inte syns lika bra. Ett mörkt golv gör raka motsatsen! Jag sänder en tanke till dem som har ett svart trägolv i sitt hus – allt damm syns på svart. Ett mörkt golv måste dammsugas ofta för att se fint ut. I mitt Villa Varm har jag både ett ekgolv och ett mörkbetsat askgolv så jag vet vad jag talar om!

Bilderna är hämtade från www.tarkett.se,  tyvärr ger inte den hemsidan så mycket inspiration i bilder som jag skulle önska, men däremot mycket fakta om golven. Deras broschyr ”Parquet Magazine” är däremot en trevlig guide om alla Tarketts trägolv.