Stora fönster från golv till tak har verkligen blivit ett populärt inslag i inredningstidningar och huskataloger. Det är fint med ljus och det behöver vi i våra hus. Ingen vill bo i ett mörkt hem! Däremot tycker jag att man verkligen ska tänka igenom sitt val av fönster innan man bestämmer sig. Här har jag samlat lite fakta och synpunkter om att bygga hus med stora glaspartier.
Bild från tidningen Kvalitetstid

Bild från tidningen Kvalitetstid

Den efterföljande trenden till stora glaspartier –  att hitta gardiner och insynsskydd? 
 
Insyn och möblering
Stora fönster ger ju självklart mer insyn. Om du vill bygga ett hus med stora fönster –  tänk på hur din tomt ser ut. Har du grannar som lätt kommer att kunna se in i ditt hem? Det är ju en sak att se en snygg ritning eller bild men hur passar det huset på min tomt och omgivningar? Kom också ihåg hur lätt man ser in i ett upplyst hus en mörk vinterkväll.
Att möblera ett rum med få väggar kan ju ibland vara svårt att få till på ett bra sätt. Samma svårighet kan det ju bli om man har stora glaspartier, då saknar man ju vägg att möblera mot på ett naturligt sätt. Förhoppningsvis vill man ju inte skymma utsikten som man har och det gör ju att man måste möblera på ett luftigt sätt. Det innebär kanske att man måste bygga huset och rummet större så att det inte känns trångt.  
 
Ljust på sommaren – mörkt på vintern
Något som är självklart är att stora fönster ger givetvis mycket ljus men däremot glömmer man lätt bort att under den mörka tiden på året upplevs ett glasparti som en ”svart vägg”. Det kan ju låta motsägelsefullt men faktiskt blir det mörkare med stora fönster då det just är mörkt ute!
Stora glaspartier i söderläge har ju också den funktionen att släppa in värme då solen tittar fram – det låter ju bra då man vill ha värmen. Men tänk på konsekvenserna en het juli dag! En markis eller ett segel kan dämpa den värsta värmen. På senare tid har det även kommit solskydd i själva glaset som dämpar värmen, däremot påverkas inte det solblekande ljuset.
Solens strålar påverkar som alla vet olika typer av material. Inredning i ett hus med stora glaspartier utsätts på så sätt för höga påfrestningar. Trägolv, gardintyger och möbler kan blekas eller på annat sätt påverkas av ljuset. Om man vill skydda sitt hem från solens blekande strålar finns det lamellglas som hindrar det. Kolla med din hustillverkare vad du kan välja till just ditt hus.
Energisnåla hus
I dag pratar vi mycket om att bygga energisnåla hus samtidigt sätter vi in större och större fönster! Även om det idag finns fönster med ett extremt lågt U-värde så är ju en välisolerad vägg avsevärt bättre. Naturligtvis är det ju energisnålast att välja så få eller inga fönster alls – men så vill man ju inte bo! Ur energisynpunkt bör man sätta större fönster mot söder och mindre mot norr. Dessutom är det energismartare att i möjligaste mån välja fasta fönster istället för öppningsbara. Dock styr byggreglerna var man ska ha öppningsbara fönster.
En gyllene medelväg
Vi på Villa Varm försöker att råda våra huskunder till att välja fönster med omsorg. Man kan få ett ljust och trevligt intryck trots att inte fönstren går från golv till tak. Genom att välja fönster med sk låg bröstningshöjd (höjden från golvet till själva fönsterbänken) får man tycker jag,  både känslan av mycket ljus men samtidigt en liten del vägg som fin avslutning. Att välja en speciell form eller placering på fönstren skapar också spänning i inredningen.
Bild från Villa Varm

Bild från Villa Varm

 Det här tycker jag är ett bra expel på där man förenar stort ljusinsläpp men inte för mycket insyn. Dessa fönster har en höjd på 160 cm.

Bild från tidningen Kvalitetstid

Bild från tidningen Kvalitetstid

Är det så här det blir när man bott ett tag i ett hus med fönster från golv till tak? Den fina utsikten döljs med en tunn gardin, för att få  en lite mer privat känsla i rummet.